Diana Mureșan: „Politica cumetriilor este, din păcate, prezentă și în Sibiu!“ | INTERVIU

Peisajul politic local poate fi frumos, provocator și interesant atunci când are ingrediente precum tinerețe, dedicare, originalitate, implicare și curaj. O dovedește Diana Mureșan, președintele filialei municipale USR PLUS Sibiu, aflată la primul ei mandat în Consiliul Local Sibiu. Îi auzi glasul și determinarea fie că e vorba de educația sexuală în școli sau de lucrări de pe domeniul public făcute de mântuială. Se implică, apoi rezolvă lucrurile.

Cum e în realitate viața politică și administrația publică locală? Cum se văd ele în campania electorală și cum sunt văzute după o învestire oficială în funcție și cunoașterea dintr-o altă perspectivă a unor situații?

Din poziția de consilieri avem acces la mai multă informație, fapt care ne oferă o perspectivă mult mai exactă asupra realității și trebuie spus, de la bun început, că administrația publică nu e deloc ușoară. Și, în mod sigur, ne-am schimbat modul în care privim acum lucrurile și vedem mai clar care sunt limitările și libertățile pe care le are o administrație locală.

Am întâlnit în primărie angajați foarte bine pregătiți și care muncesc foarte mult, dar și oameni care ar putea face mult mai mult. În aceeași măsură am văzut lucruri făcute temeinic și altele făcute pe genunchi. Și tocmai informațiile la care am ajuns să avem acces ne oferă și posibilitatea să luăm poziții ferme atunci când constatăm că lucrurile nu sunt făcute așa cum ar trebui.

Surprinzător pentru mine a fost, în primul rând, modul de a acționa pe principiul „așa s-a făcut dintotdeauna, așa se face și acum”. Fiind la primul mandat, suntem și într-o perioadă de învățare, dar pot spune de pe acum că Sibiul are nevoie de o conducere cu voință politică și curajul de a ieși din anumite tipare.

Care vă sunt cele mai mari dezamăgiri și, totodată, cele mai mari realizări?

Împreună cu colegii mei, consilierii USR PLUS, am reușit să depunem un număr de 6 proiecte, dintre care 4 au ajuns pe ordinea de zi ale ședințelor de Consiliu Local și au fost votate.

Facem tot posibilul să fim consilieri implicați, nu doar ridicători de mână, oameni care știu exact ce votează și care au tot timpul în vedere binele comunității, nu al unor grupuri restrânse de oameni. Tocmai de aceea avem în fiecare ședință interpelări pe diverse teme de interes din comunitate. Încercăm să ducem întrebările și dorințele cetățenilor care ne contactează în Consiliul Local, să fim cât putem de mult pe teren, să verificăm felul în care se implementează lucrările de modernizare sau întreținere din oraș.

O dezamăgire este faptul că politica cumetriilor este, din păcate, prezentă și în Sibiu și că există o rezistență la schimbare. Eu și colegii mei am ajuns să fim văzuți ca un soi de ghimpi, dar dacă de asta este nevoie pentru a schimba în bine mersul lucrurilor, atunci ne asumăm acest lucru.

Cât din ceea ce v-ați propus simțiți că ați realizat?

În primul rând, ne-am propus să venim cu o nouă tipologie de consilier, unul care este prezent în comunitate, care comunică permanent ceea ce face în Consiliul Local și care își apleacă urechea la doleanțele cetățenilor și încearcă împreună cu aceștia să găsească soluții pentru problemele semnalate. Astfel, fiecare consilier USR PLUS are o pagină de Facebook de pe care comunică, oferă audiențe cetățenilor, iar împreună facem vizite în cartiere unde ne întâlnim cu oamenii. În ceea ce privește proiectele pe care ni le-am propus, o parte dintre acestea au fost votate deja în Consiliul Local și sunt din sfera transparentizării și digitalizării, am introdus semnătura electronică în relație cu Primăria Sibiu, am obținut publicarea în mod transparent a cheltuielilor publice pe site-ul primăriei, am adus modificări ghidului Agendei Culturale care au crescut gradul de transparență în selecția proiectelor și flexibilitatea finanțării. De asemenea, noi, consilierii USR PLUS, am inițiat o comisie pentru digitalizare și strategie Smart City pe care o coordonează colegul meu Raul Apostoiu și un grup de lucru pe mobilitate urbană alternativă.

Semnalați frecvent abuzuri sau lucrări făcute de mântuială. Sunteți satisfăcută de reacția celor implicați și rezolvarea ulterioară a lucrurilor?

Dorința mea este ca instituția Primăriei să devină una solidă, în care să existe mecanisme funcționale pentru semnalarea problemelor sau a abuzurilor și să fie capabilă să ia rapid de măsuri în consecință.

La fel, mi-aș dori ca în cazul lucrărilor publice efectuate să existe un control mai amănunțit al acestora. E ca atunci când ai meseriași care îți lucrează acasă: îi lași să facă ce vor și le plătești la sfârșit banii dacă faianța e strâmbă sau dacă apa nu se scurge la canal? Bineînțeles că nu. Te duci să vezi ce fac, semnalezi problemele pe care le observi, dacă e cazul, și încerci să duci lucrurile într-o direcție bună. E clar că mecanismele existente acum sunt fie forme fără fond, fie nefuncționale.

Care rămân cele mai mari probleme ale comunității noastre?

Problema mobilității, a traficului este o problemă tot mai mare și aici trebuie lucrat din mai multe unghiuri: implementarea unor proiecte care vor duce la renunțarea graduală la mașina personală în favoarea transportului în comun, a bicicletei sau a mersului pe jos, crearea unei zone metropolitane care va reduce ambuteiajele de la intrarea în oraș prin introducerea unor linii de autobuz care vor lega zonele periurbane de Sibiu și educarea și informarea continuă a cetățenilor în sensul prezentării avantajelor pe care le are alegerea unei alternative la mașina personală. Un oraș pentru oameni, nu pentru mașini, acesta ar trebui să fie dezideratul.

Infrastructura școlară care nu mai acoperă de mult nevoile comunității este o altă problemă stringentă. Anual, sunt sute de copii care nu au loc la creșele și grădinițele din Sibiu, iar multe școli și licee sunt nevoite să țină orele de curs în două schimburi. Actualmente, se încearcă rezolvarea acestei probleme, dar cred că măsurile de extindere a infrastructurii preșcolare și școlare trebuiau luate cu mult timp în urmă și aceasta este o greșeală a administrațiilor precedente.

Cât de repede și în ce fel pot fi ele rezolvate?

Unele dintre ele pot fi rezolvate repede, altele au nevoie de timp, pentru că procesul birocratic de la idee până la punerea în realitate, mai ales în cazul proiectelor mai mari, este unul lung. Dar cred că în ambele cazuri este nevoie de o comunicare continuă cu cetățenii. Este esențial să explici motivele pentru care iei anumite decizii pentru a-i câștiga de partea ta. Cetățenii trebuie făcuți parteneri în astfel de situații. Fără o viziune clară pentru Sibiu, proiectele sunt doar o serie de intervenții, câteodată și cu caracter pompieristic și nu vor duce la o dezvoltare echilibrată și durabilă a orașului nostru.

Ați adus în prim plan imaginea unei femei tinere, extrem de inteligentă, care poate și vrea să se implice în viața noastră, a comunității. Ce eforturi se ascund în spatele acestei imagini?

Dintotdeauna mi-a plăcut să fiu implicată în diferite proiecte, să fac voluntariat, să îmi aduc și eu aportul, oricât de mic, la binele comunității. Am realizat însă, acum câțiva ani, că, pentru a produce schimbări majore, este nevoie de o implicare politică. În realitate, trebuie să ocupi poziții de unde poți cu adevărat modela societatea din care facem parte. Pasul în politică a însemnat mai puțin timp pentru hobby-urile mele. Acum călătoresc mai puțin și timpul petrecut cu cei apropiați s-a redus. Chiar dacă uneori este mai dificil, mă ajută să știu că am colegi de partid, simpatizanți și, cel mai important, familia alături de mine.

Ce ar trebui să știe fiecare sibian în parte de la dvs., alesul lui în Consiliul Local?

Consider că noi, consilierii locali, nu trebuie să rămânem niște anonimi care au fost aleși pe o listă de partid, din acest motiv o comunicare continuă cu cetățenii este necesară. Alesul local este reprezentantul comunității, iar pentru asta trebuie să fie apelabili și oricând să-și poată explica votul dat în Consiliul Local; așa ar trebui să funcționeze în mod ideal o democrație. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că alesul local nu trebuie să servească interesele unor grupuri restrânse și influente, ci binele comunității.

Cum vă apare în minte și suflet Sibiul ideal?

Un Sibiu curat, prietenos cu toți cetățenii săi, fără mentalitatea „merge și așa” și fără favortisme pentru unii și blocaje pentru alții. Vreau să fim din nou un exemplu de urmat de către celelalte orașe din țară.


A consemnat Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*