Dispar ouăle „stresate”

Sibienii trebuie să fie mai atenţi când cumpără ouă. Comisia Europeană a cerut retragerea de pe piaţă a ouălor inscripţionate cu cifra 3, provenind de la găini crescute în baterii.

În judeţul Sibiu, cele opt ferme specializate cresc peste 110.000 de găini pentru ouă. La începutul lunii ianuarie, reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sibiu au retras trei autorizaţii de livrare a ouălor pentru consum. Este vorba despre fermele „Sibavis” Sibiu, cu un efectiv de 34.660 de găini, „Nemira” Bratei, cu 7.000 de găini, şi „Adel Tib” Apoldu de Jos, cu 3.200 de găini. Cea din urmă societate a finalizat deja lucrările de trecere la sistemul de creştere la sol, iar din data de 10 ianuarie vinde ouă inscripţionate cu cifra 2. Celelalte două ferme urmează să se conformeze noilor prevederi, iar până la data de 20 ianuarie vor finaliza lucrările necesare. „Inspectorii DSVSA vor verifica respectarea legislaţiei regimului de producere şi comercializare a ouălor şi vor dispune sancţiuni pentru operatorii economici care nu se conformează”, avertizează Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu.

O singură fermă creşte găini în aer liber

Conform evaluării efectuate de inspectorii DSVSA, în judeţul Sibiu nu există nici o fermă care comercializează ouă ecologice. Singura care poate comercializa ouă inscripţionate cu cifra 1, adică provenite de la găini crescute în aer liber, este „Ouă de ţară” de la Valea Viilor. De asemenea, ouă cu cifra 2 mai găsim la fermele „Medi Vet” Apoldu de Jos şi „Adi Com” Dobârca. Fermele „Ovosib” Cristian şi „Rinaldi” Moşna sunt singurele din judeţ care cresc găini ouătoare în cuşti îmbunătăţite conform noilor norme UE, după ce au investit peste două milioane de euro în modernizare. De la 1 ianuarie, comercianţii sunt obligaţi să marcheze codul producătorului, format dintr-un cod alfanumeric care reprezintă ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţulul, data ouatului şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere. Data valabilităţii minime trebuie fixată la mai puţin de 28 de zile după data ouatului.


Indicativele ouălor

0 – ouă de la găini crescute ecologic
1 – ouă de la găini crescute în aer liber
2 – ouă de la găini crescute în hale la sol
3 – ouă de la găini crescute în baterii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*