Doar 31 % dintre români s-au vaccinat anti-Covid. Un procent mic față de media europeană

Acoperirea vaccinală anti-COVID la nivel naţional, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%, în Capitală fiind de 49,4%, a declarat marţi preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, citat de Agerpres.

„Acoperirea, din populaţia rezidentă eligibilă de peste 12 ani, este de circa 31%. (…) Acoperirea vaccinală în municipiul Bucureşti se apropie de 50%, vorbim de 49,4%. Urmează judeţul Cluj cu aproape 46%, judeţul Sibiu cu 39%, Timiş 36,3%, Constanţa 36,5%, Braşov 36,3%. Mai avem doar două judeţe, Giurgiu şi Suceava, care au o rată de acoperire sub 20%, în rest toate judeţele au rată de acoperire vaccinală de peste 20%”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Preşedintele CNCAV a menţionat că până la data de 6 septembrie au fost vaccinate 5,28 milioane de persoane cu cel puţin o doză, din care, cu schemă completă, 5,17 milioane de persoane.

La nivelul Uniunii Europene, la începutul lunii august jumătate din populație era deja vaccinată cu schemă completă împotriva COVID-19, potrivit unei numărători realizate de către jurnaliștii de la AFP în baza informațiilor obținute din surse oficiale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 13 au depăşit deja pragul de 50% de persoane vaccinate cu schemă completă, după modelul celor mai populate patru state din blocul european: Spania (58%), Italia (54%), Franţa (53%) şi Germania (52%).

Ţările din UE cu cele mai mari procente de populaţie complet vaccinată sunt Malta (74%), Belgia (59%) şi Spania (58%). La polul opus se situează, la mare distanţă, Bulgaria (14%) şi România (31%).


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*