Documentar: „Descoperă România cu Peter Hurley” – VIDEO INTEGRAL

Nu e doar o călătorie, nu e doar o aventură, așa cum Peter Hurley nu e doar un străin venit pe meleaguri românești. Un irlandez, care iubește această țară, a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală. A scris mai apoi o carte despre oamenii care l-au primit și l-au omenit fără să-i ceară nimic la schimb. În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală, țara care l-a primit cu brațele deschise. Irlandezul a reluat călătoria alături de echipa Agerpres Video.

După 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, irlandezul, stabilit în țara noastră, a hotărât să promoveze de-acum românilor, bunul numit România! Povestea lui Peter Hurley, care la vârsta de 26 de ani s-a mutat în România, este simplă. Peter Hurley a plecat, pe jos, din Săpânța, până-n București și ne spune astfel povestea magică a acestei țări. Făcând un drum ca un pelerinaj, el descoperă la hotarul dintre Occident și Orient, chiar rostul vieții sale aici. „Descoperă România cu Peter Hurley” nu este doar un film, ci o poveste ce poate fi a oricui și-a fiecăruia dintre noi.

„Aici m-am găsit și pe mine și pe parcursul anilor, m-am întâlnit, din ce în ce mai mult, cu oamenii care m-au impresionat foarte mult prin poveștile lor, prin felul lor de a fi, prin felul în care lucrează. (…) Pe parcursul anilor, ajungi la niște concluzii despre viață, despre un loc. Am văzut România o țară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos, aproape, poziția ei, felul, limba, portul, conceptul. E aproape miraculos că există astăzi o țară numită România în partea aceasta a Europei. Toate etniile și popoarele care locuiesc aici, care împreună fac un concept important, un exemplu, un model pentru noi toți. După primii 15 ani am ajuns la un moment în viață în care m-am decis: vreau să fac ceva pentru acest concept, să-l înțeleg mai bine eu, pentru că până acum 15 ani am stat aproape exclusiv în București, după care am început să îmi pun această întrebare: care este motivul pentru care România este o țară atât de atrăgătoare pentru mine, cel puțin? Așa am început să caut esența și, în scurt timp, am ajuns în România rurală”, spune irlandezul stabilit în România.

Descoperirea României înseamnă drumul pe care Peter Hurley îl face pentru că vrea să afle cât mai mult, este o călătorie prin care speră să capete acces la o cunoașterea tot mai adâncă a legilor și a voinței care conduc de mii de ani aceste locuri. Peter Hurley a plecat pe jos din Săpânța, hotarul dintre două lumi, din unicul colț de lume în care moartea s-a convertit în stare de veselie, către București. Și-a propus să simtă pe propria-i piele dacă românii care, zic ei, trăiesc în Grădina Maicii Domnului, dar nu s-au sfiit să-l dea umanității pe Dracula, îl vor primi și îl vor omeni, așa cum se spune. Eroul nostru a vrut să afle dacă proverbiala ospitalitate este la locul ei sau nu este decât un element de marketing! „Eu cred că rădăcinile mele sunt de aici. Mi-am pus întrebarea: de ce este important un sat? Să avem sate vii? Pentru că de aici a început totul”, spune Peter Hurley.

În drumul său, deloc ușor, nu puțini au fost oamenii care l-au hrănit și l-au găzduit pe Peter, fără niciun fel de pretenție. Câteva sute de kilometri, multe discuții cu miez, prietenii legate pe viață, oameni și fapte, locuri în care faptele spun mai mult decât vorbele, toate acestea l-au întărit pe Peter Hurley în pariul său de a străbate drumul dintre Săpânța și Muzeul Țăranului Român, din București. Multe zile și nopți l-au găsit în viețile și în casele unor oameni atât de diferiți, cu meserii, temperamente și obiceiuri diverse, dar asemănători într-un singur loc. Un loc comun, numit, simplu, omenie.

Fost viceconsul onorific al Irlandei la București, producător al celui mai important festival intercultural de tradiții de la noi din țară, „Lungul Drum spre Cimitirul Vesel”, Peter Hurley a descoperit la pas acea Românie rurală pe care, la început, doar o intuia. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din țara noastră, un irlandez a finalizat un drum pentru că a vrut să afle. Și a aflat, în primul rând, despre sine.

De-acum, Petru Hurley are acces la toate acestea. Și află pe propria-i piele ceea ce a citit, în trecere, gravat pe zidurile unei biserici: „Viața este o condiție necesară pentru a exista, dar insuficientă pentru a fi. Fă-ți datoria și vei afla cine ești!”


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*