Doi sportivi români, pe podiumul Campionatului Mondial de Karate

Cea de-a cincea ediție a Campionatului Mondial de Karate Kyokushin de la Sibiu s-a încheiat în uralele sutelor de spectatori prezenți în Sala Transilvania. Cei mai buni sportivi ai lumii, printre care și doi români, au urcat pe scenă pentru a-și primi binemeritatele medalii, trofee și diplome, organizatorii premiind, pe rând, categoriile de cadeți U18, U21 și adulții.

Rusia a fost marea câștigătoare a ediției din acest an, 10 sportivi ai federațiilor ruse, câștigând aurul. La festivitatea de premiere a participat și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean.

Campionatul Mondial de Karate a început sâmbătă, cu meciurile de calificare la toate categoriile de vârstă și a continuat duminică, în cea de-a doua zi a competiției având loc luptele finale pentru medalii.

România – un vicecampion mondial la cadeți U18

86 de sportivi din întreaga lume au luptat pe tatamiul din Sala Transilvania încă de la ora 10:30, programul de duminică începând cu sferturile de finală. Unii dintre participanți, printre ei și românul Bogdan Gabriel Prâlea, s-au calificat încă de sâmbătă în finală și și-au așteptat rândul pentru a se bate la medalii. Din păcate, reprezentantul Federației WAKU din Galați a pierdut finala cu polonezul Szymon Olpinski, dar cu toate acestea Bogdan Prâlea a obținut la finalul competiției o binemeritată medalie de argint, câștigând locul 2 la categoria de cadeți U18/peste 75 kg.

Un alt trofeu a fost adus de românca Madena Bozianu, din Ploiești, legitimată la WKB România, care a fost premiată alături de alte trei sportive la categoria adulți/sub 60 kg. Tânăra în vârstă de aproape 22 de ani a fost învinsă în semifinală de o sportivă din Rusia, însă la final a urcat pe podium pentru a primii laurii muncii depuse în cadrul acestui turneu. „A fost o experiență frumoasă și foarte bună pentru mine. A fost un campionat foarte greu, s-au strâns aici cele mai bune luptătoare din lume, dar cred că mie îmi prinde foarte bine. Cu cât prind mai multă experiență, cu atât o să mă descurc mai bine. La Europene am câștigat de mai multe ori, dar la Mondial e primul meu rezultat. Am mai participat când eram mai mică, dar nu am reușit să câștig un premiu. În viitor îmi doresc să lupt cât mai mult, să mă antrenez din ce în ce mai bine și să încerc să duc țara asta cât mai sus”, a declarat Madena Bozianu.

Rusia, cele mai multe premii

Juriul a desemnat cei mai buni sportivi după lupte extreme de spectaculoase, care au ținut publicul cu sufletul la gură ore în șir. Țara cu cei mai mulți sportivi pe podium a fost Rusia, 10 reprezentanți ai organizațiilor ruse reușind să-și adjudece medaliile de aur la toate cele trei categorii de luptă. Emoțiile au fost mari atât pentru spectatori, cât și pentru sportivii premiați, care au purtat cu mândrie steagul reprezentativ al țării la decernarea premiilor.

„Este prima dată când câștig un campionat mondial. În momentul de față nici măcar nu pot să exprim ceea ce simt. A fost un campionat extrem de puternic, cu o mulțime de sportivi extrem de buni, campioni mondiali și pe mine acest lucru mă face să mă simt cu atât mai bine. Mă simt emoționat pentru că sunt și eu un campion mondial printre alți campioni mondiali. Astăzi sunt campion mondial și este unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le-am simțit vreodată”, a declarat Artem Nazaretin, 24 de ani, din Rusia, câștigătorul categoriei de adulți/sub 80 kg.

Evoluțiile sportivilor au fost lăudate la finalul competiției de către Steve Arneil, președintele Federației Internaționale de Karate, care a apreciat și modul în care Clubul Sportiv Transilvania – Hirsch Dojo din Sibiu a reușit să organizeze cea de-a cincea ediție a Campionatului Mondial de Karate Kyokushin.

„Competiția a fost extrem de bine organizată. Sunt foarte mândru de Christian Hirsch, el și cei l-au ajutat au făcut ca acest turneu să arate extrem de bine, este într-adevăr o ediție de succes. Nu este ușor și el a făcut o treabă extraordinară. Cât privește luptătorii, cu toții au fost extraordinari. Pentru mine, toți sportivii sunt buni. Bineînțeles că trebuie ca unul să câștige și celălalt să piardă, dar pierzzătorii sunt la fel de buni precum cei care câștigă. Și acest lucru face ca acest turneu să arate foarte bine”, a declarat Hanshi Steve Arneil, fondatorul IFK.

La cea de-a doua zi a evenimentului a participat și președinta CJ Sibiu, Daniela Câmpean, care a premiat noii campioni mondiali și a primit, la rândul ei, o distincție din partea organizatorilor pentru tot sprijinul acordat. „Pentru Sibiu și pentru sibieni este o onoare să găzduiască un astfel de eveniment de talie mondială. Mulțumesc organizatorilor, mulțumesc bordului mondial al IFK, mulțumesc participatorilor”, a spus Daniela Câmpean.

Peste 400 de sportivi din 40 de țări, membri ai 70 de echipe din 14 organizații internaționale au participat la ediția cu numărul cinci a Campionatului Mondial de Karate Kyokushin, desfășurat la Sibiu, în perioada 27-28 mai.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*