Dr. Cotizo Draia: Spitalul Județean nu este pregătit pentru al treilea val COVID

În timp ce statistica privind incidența cazurilor COVID-19 se joacă cinic cu nervii noștri, în ceea ce pare liniștea de dinaintea furtunii, autoritățile sibiene par și ele suspect de placide. Ca și vara trecută, acestea repetă greșelile comise în gestionarea crizei sanitare cauzate de Coronavirus, susține dr. Cotizo Draia, consilier județean PSD Sibiu.

Dr. Cotizo Draia: „Al treilea val de COVID-19 amenință să lovească Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, cu nimic mai pregătit pentru o nouă înfruntare decât era în toamnă – poate cu excepția vaccinării unora dintre angajați. Răgazul avut ar fi putut fi folosit pentru întărirea secțiilor vitale, de ATI și de Boli Infecțioase. Din noiembrie, de când ne-am confruntat cu cel de-al doilea val, iar secția de Primiri Urgențe (UPU) și cea de Anestezie Terapie Intesivă (ATI) au fost suprasolicitate, nefăcând față avalanșei de cazuri COVID, nu s-a schimbat nimic în spitalul sibian. Cei care s-au succedat la cârma spitalului nu au luat măsuri pentru o mai bună gestionare a unei viitoare avalanșe de cazuri, cum ar fi extinderea secției ATI, dotarea ei cu ventilatoare suplimentare și suplimentarea numărului de medici și asistenți de pe aceste secții.

Inclusiv Organizația Mondială a Sănătăți a avertizat asupra apariției celui de-al treilea val de îmbolnăviri la sfârșitul acestei ierni sau în primăvară, mai ales acum, în condițiile apariției tulpinii britanice a virusului și a altor tulpini din țări mai exotice, tulpini mai agresive decât cea cunoscută până acum. Cu toate acestea, autoritățile sibiene sunt preocupate să ascundă de ochii cetățenilor raportul întocmit în urma controlului din noiembrie 2020, pe care Corpul de Control al Ministerului Sănătății l-a efectuat la spitalul sibian și care a scos la suprafață numeroase nereguli.

În vreme ce conducerea spitalului caută scuze, iar conducerea Consiliului Județean Sibiu (instituție în subordinea căreia se află SCJU Sibiu) se preface din nou că nu observă neregulile constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, cel de-al treilea val de COVID, care a izbucnit deja în câteva țări vecine, se apropie de noi. În loc să repare greșelile comise în trecut, să ia măsuri în așa fel încât acestea să nu se mai repete, conducerea Consiliului Județean Sibiu și cea a spitalului sibian sunt preocupate doar să-și ascundă incompetența și faptul că Guvernul Cîțu nu pare să le dea mai multă importanță decât Guvernul Orban. Să nu uităm că doamna Turcan a venit în toamnă la Sibiu cu domnul Arafat în lesă, de-abia când situația devenise critică, iar măsurile luate au fost doar pompieristice.

Din această tragere sub preș a mizeriei dezvăluite de raportul Corpului de Control, singurii care au de pierdut sunt pacienții sibieni, cei care vor cădea din nou victime ale “laissez-faire”-ului unor personaje care conduc instituții direct responsabile de gestionarea cazurilor COVID, respectiv Consiliul Județean și SCJU Sibiu. Greșelile celor care conduc aceste două instituții vor fi plătite din nou cu viețile pacienților care nu vor avea acces la un tratament prompt si adecvat, așa cum s-a întâmplat și în toamna anului trecut, când bolnavii de COVID au murit în spitalul sibian din cauza paturilor insuficiente de ATI, a lipsei de oxigen medical și a crizei sanitare generale prost gestionate de guvernul PNL. <Si vis pacem, para bellum> – <daca vrei pace, pregătește-te de război>. În privința războiului cu pandemia, atât cerem autorităților: să se pregătească pentru el. Sau să plece, dacă nu sunt în stare”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*