Dumbrăveni, un oraș mic, dar cu primar ambițios

Orașul Dumbrăveni, situat în nordul județului Sibiu, are în prezent numeroase investiții în derulare, atât în oraș cât și în satele aparținătoare. Primarul orașului, Emil Dârloșan, și-a propus un program ambițios de investiții pentru ca fața Dumbrăveniului să se schimbe total.

Proiecte de investiții în aproape toate domeniile

Astfel, în prezent Primăria desfășoară o serie de proiecte de investiții, începând cu reabilitarea centrului orașului Dumbrăveni, continuând cu lucrări la școli și grădinițe din satele aparținătoare, dotări pentru școli și multe altele. Primarul Emil Dârloșan a detaliat pentru Mesagerul de Sibiu aceste lucrări de investiții:

„Orașul Dumbrăveni derulează în prezent următoarele proiecte pe Programul Național de Dezvoltare Locală ( PNDL): Reabilitare și modernizare grădinița nr. 1 în orasul Dumbrăveni- valoare totala : 1.236.857 lei – realizată până în prezent în proporție de 80 % cu termen de finalizare sfârșitul anului 2021, reabilitare și modernizare la grădinița Șaroș pe Târnave, valoare totală de 1.117.458 lei realizată în proportie de 70 % având termen de finalizare sfârșitul anului 2021, extindere și reabilitare la Dispensarul din Șaroș pe Târnave, valoare totală : 1.356.675 lei – realizat in proportie de 95%, reabilitare și modernizare la Școala Șaroș pe Târnave, în valoare totală de 1.519.158 lei având demararea lucrărilor în anul 2022 cu termen de finalizare sfârșitul anului 2022, reabilitare și modernizare școala Ernea, sat Ernea, în valoare totală de 1.109.383 lei, realizat în proporție de 90 % având termen de finalizare sfârșitul anului 2021, reabilitare si modernizare sediu primărie în orașul Dumbrăveni în valoare totală de  2.086.851 lei – în acest moment suntem în faza de proiectare iar termenul de finalizare este sfârșitul anului 2022. Menționăm că datorită sincopei apărute în vara acestui an în achitarea plăților de la bugetul de stat, lucrările menționate anterior au avut o perioadă de întrerupere de aproximativ 4 luni.

Pe Programul Operational Regional (POR), Axa Prioritară 13 avem următoarele lucrări : reabilitare și modernizare centru oraș Dumbrăveni și înființare centru de zi, reabilitare și modernizare clădire existentă având valoare totală de 20.128.886,96 lei. În prezent se lucrează la diagnosticul arheologic pentru verificarea stratigrafică a zonei centrale pentru obținerea avizului de la M. C. I. N. in vederea demarării lucrărilor propriu-zise.

Pe AFIR avem proiectul de Dotare a Căminului Cultural din Șaroș pe Târnave în valoare de 50.000 euro iar în momentul de față suntem în faza de achiziție a dotărilor.

Pe programul POIM : dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat cu echipamente de protecție medicală de tip măști de protecție medicală, dezinfectanți, precum și alte echipamente de acest tip, necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului SARS-Cov2 în valoare de 927.288,79 lei, achiziția de echipamente din domeniul tehnologiei  IT mobile, respectiv tablete, echipamente și dispozitive necesare activității didactice pentru elevii și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, având o valoare totală de 2.250.723,79 lei. Menționez că achiziția cuprinde 949 de tablete, 76 de Laptop-uri și 51 de table interactive etc.

Pe Fondul de Mediu derulăm programul privind sprijinirea eficienței energetice și gestionare inteligentă a energiei iluminatului public în valoare de 426.103,95 lei program aflat în aceste zile în derulare” a declarat Emil Dârloșan.

Numărul vaccinaților anti Covid în creștere la Dumbrăveni

Ca peste tot în România și orașul Dumbrăveni a trecut și trece prin pandemia de Covid 19. Primarul Emil Dârloșan spune că activitatea din unitățile de învățământ din Dumbrăveni și satele aparținătoare se desfășoară în mod normal, conform reglementărilor în vigoare. În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid primarul afirmă că numărul vaccinaților este în creștere, dând ca exemplu Centrul de vaccinare din Dumbrăveni unde în luna octombrie s-au vaccinat 673 de persoane.

Negocierile PNL-PSD, „o mizerie”

În ceea ce privește situația politică, primarul Emil Dârloșan spune că nu prea are motive de mulțumire.

Deși este membru PSD primarul nu vede cu ochi buni negocierile care se duc în aceste zile între social democrați și liberali.

„ Din punctul meu de vedere actualele negocieri sunt o mare mizerie mai ales în urma declarațiilor făcute de Președintele României, de Rareș Bogdan și Florin Cîțu (vezi”ciuma roșie” si „PSDEE !!”)” a spus cu năduf Emil Dârloșan.

În opțiunea primarului soluția pentru ieșirea României din criză o reprezintă un guvern de unitate națională, care să funcționeze până în primăvară când ar trebui organizate alegeri anticipate.

„Nu vom primi mai mulți bani cu un guvern PNL-PSD”

Chiar dacă negocierile din aceste zile dintre PSD și PNL se vor finaliza cu crearea unui nou guvern, primarul nu crede că Dumbrăveniul va primi mai mulți bani pentru investiții.

„ Exclus asa ceva. Cu guvern PSD procentul de finanțare a fost de partea liberalilor (vezi PNDL și rectificări)” a menționat primarul.

Cu toate nemulțumirile pe care le are legate de finanțarea bugetară, sau de situația politică actuală, primarul Emil Dârloșan rămâne optimist că toate proiectele sale vor fi duse la bun sfârșit, iar Dumbrăveniul se va putea considera în curând un oraș modern, bine dezvoltat care să poată rivaliza de la egal la egal cu orașe mult mai cunoscute în România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*