Ecologiștii au strâns rândurile

14 organizații sportive și de mediu din județ solicită autorităților locale și județene anularea concursului „Măgura 4×4 Off-road Challenge“, ce urmează să fie organizat de CS Off-road Sibiu, în zona Măgura Cisnădiei, în perioada 14 – 15 noiembrie.

2V-zEUznVgD6qWXgSnF4tRqxSh3Q7UneFIAxsTqNJlQLiderii asociațiilor au trimis solicitarea către Consiliul Județean Sibiu, Primăria Cisnădie, Ocolul Silvic Valea Sadului și Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu. Consiliul Județean nu a dat încă publicității nici o reacție oficială. Radu Nechit, consilierul președintelui, a motivat că Ioan Cindrea nu se află în localitate.

Ce vor contestatarii

„Prin prezenta, asociațiile semnatare ale acestei scrisori vă aduc la cunoștință faptul că nu sunt de acord cu desfășurarea concursului Măgura 4×4 Off-road Challenge organizat de către C.S. Off-road Sibiu care se dorește a fi organizat în zona Măgura Cisnădiei în perioada 14 – 15 noiembrie 2015. Vă prezentăm în continuare motivele care ne fac să dezaprobăm un astfel de concurs, cu speranța că instituțiile pe care le conduceți nu vor aproba desfășurarea acestui eveniment cu efecte devastatoare asupra mediului înconjurător. Ținând cont de Codul Silvic ne exprimăm îngrijorarea cu privire la distrugerea masivă a drumurilor forestiere care vor fi parcurse în cadrul acestui eveniment. Ne exprimăm speranța că șefii ocoalelor silvice din zona Măgura Cisnădiei nu își vor da acordul/avizul pentru desfășurarea unui astfel de eveniment ținând cont de efectele distructive la adresa drumurilor forestiere din zona vizată de concurs. Efectele unui astfel de concurs vor fi distructive la adresa mediului din zona vizată de concurs, Măgura Cisnădiei, atât prin zgomotul creat cât și prin noxele emise de către mașinile participante în cadrul concursului. Fauna pădurilor din zona Măgura Cisnădiei va avea de suferit atât din cauza zgomotului produs cât și a noxelor emise. În zona Măgura Cisnădiei sunt multe trasee turistice și de bicicletă marcate care vor fi afectate de parcurgerea lor cu mașini de teren. Acest tip de concurs va completa distrugerile permanente realizate în mod constant de către utilizatorii de motociclete Enduro care au afectat și afectează în continuare toată zona Munților Cindrel, inclusiv Măgura Cisnădiei. Prin parcurgerea cu mașini de teren, motociclete Enduro și ATV-uri se distruge stratul vegetativ și se crează șanțuri, atât pe drumurile forestiere, cât și pe pajiștile din zonă, care ulterior sunt adâncite de apa ploilor, astfel că astăzi putem vorbi de ravene în multe din aceste zone, care le fac impracticabile pentru iubitorii de mișcare în aer liber (turiști pedeștri, bicicliști)“, se arată în protestul semnat de Asociația Tură în Natură Sibiu, Asociația PeDale, SKV Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu, Clubul Vertical Sport, Club Ciclism și Triatlon Sibiu, Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Asociația 2×2 , Asociația My Transylvania, Clubul Ecologic Bios Sibiu, ACS Procycling, Asociația Sibiu Guides, Asociația Salvatorilor Montani și Asociația Eco4est.

Poziția autorităților

u5e8QG20UwpbRXpyfrDzxNUL_rfA5TploJegK_NfBmc,eWL_DP_AUQhDczUPhN4XY_-3uzWpFSwj8EZ66x8Ux_AAgenția pentru Protecția Mediului Sibiu avertizează că în zona Cisnădioara este localizată aria naturală protejată de interes național Calcarele Cretacice de la Cisnădioara, iar legea prevede că „pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public”. „Subliniem că legislaţia actuală nu prevede necesitatea obţinerii avizului de mediu pentru organizarea concursurilor de off-road, însă, datorită faptului că se pot aduce prejudicii importante mediului prin afectarea biodiversităţii şi a ecosistemelor, perturbarea speciilor din zonă, distrugerea stratului ierbos şi poluarea sonoră, APM Sibiu îşi exprimă dezacordul în ceea ce priveşte desfăşurarea acestor manifestări. Am comunicat poziţia noastră instituţiilor abilitate pentru verificare şi control, astfel încât să ne asigurăm că ne vom putea bucura şi pe viitor de un mediu înconjurător cât mai puţin afectat de factorii antropici”, a precizat Bogdan Gheorghe Trif, directorul executiv al APM Sibiu. Nici Ocolul Silvic nu a dat încă nici un aviz pentru concursul off-road. „Am purtat discuții cu organizatorii concursului, însă deocamdată nu am dat nici un aviz. Întâlnirile vor continua în aceste zile“, afirmă Ion Cimpoca, șeful Ocolului Silvic Valea Sadului.

Concurs în premieră

Clubul Sportiv Offroad Sibiu au început pregătirile pentru organizarea, în premieră, la Cisnădioara, a unui concurs off-road în 14-15 noiembrie. Organizatorii își propun să promoveze zona pitorească a Măgurei și mașinile 4×4. Concursul „Măgura 4×4 Offroad Challenge” e structurat în două clase principale și anume: AUTO – Standard/Open și ATV/Quad – Standard. Proba de Trial va avea loc la Cisnădioara, la vechiul poligon. Pentru traseul din pădure, dacă va mai fi cazul, participanții vor primi înainte de start roadbook-uri pentru a putea parcurge traseul concursului.

Ion CIMPOCA | șef OS Valea Sadului

„Am purtat discuții cu organizatorii concursului, însă deocamdată nu am dat nici un aviz. Întâlnirile vor continua în aceste zile.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*