Ecouri europene după turneul cu „Solitaritate”

Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu,
a fost invitat să susţină în luna ianuarie 2015, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, mai multe
reprezentaţii în două importante teatre europene, Teatro de La Abadía din Madrid și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique din Bruxelles. „Solitaritate” este o producție
originală creată în cadrul proiectului Villes en Scène/Cities on Stage, de Teatrul Naţional „Radu
Stanca” Sibiu în parteneriat cu Folkteatern Göteborg, Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris,
Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, Teatro Stabile din Napoli, Teatro de
La Abadía din Madrid și Le Festival d’Avignon. Proiectul Cities on Stage este finanțat cu sprijin
din partea Comisiei Europene.

Perjovski_Ziarul Orizontal_┬⌐ Agustina PeluffoLa Madrid au avut loc două reprezentații, pe 23 şi 24 ianuarie, la Teatro de La Abadía, în sala José Luis Alonso. Spectacolul a fost prezentat în limba română, cu supratitrare în limba spaniolă, pentru un public care a aplaudat îndelung actorii sibieni. Interesul presei a fost extrem de mare, au apărut numeroase ştiri despre prezenţa TNRS la Madrid, și ecourile continuă să se audă. „Solitaritate, de Gianina Cărbunariu, un portret crud al clasei mijlocii din România, îndepărtată de propria istorie şi obsedată de idealul european al succesului. Un spectacol critic construit cu ajutorul caricaturii”, scrie El Pais. „Montarea este simplă, funcţională, cu câteva elemente de decor simbolice, ce servesc perfect intenţiile regizorului şi performanţa actorilor” – www.dhenares.es.

Turneul TNRS a continuat la Bruxelles, unde au avut loc patru reprezentaţii, în 28, 29, 30 şi 31 ianuarie 2015, la Théâtre National de la Communauté Française de Belgique. Teatrul sibian a jucat pentru prima dată pe această scenă de primă importanță din capitala Belgiei, spectacolul fiind supratitrat în franceză și engleză. „Solitaritate vorbeşte despre România care, la 25 de ani după revoluţie, este la fel de asaltată de îndoieli, are o economie muribundă şi se confruntă cu o creştere a naţionalismului. Tematicile pleacă de la situaţia locală şi devin universale… ”, notează prestigiosul cotidian L’Echo. Un alt ziar important, Le Soir, titrează: „Ironia combate indiferența”, într-un articol amplu ce cuprinde și un interviu cu Gianina Cărbunariu.

Dan Perjovski a însoțit producția „Solitaritate” în turneu și în fiecare seară spectatorii i-au putut descoperi desenele pe „Zidul Orizontal”. De asemenea, artistul a susținut și o prezentare a proiectului său în fața publicului de la Teatrul Național din Bruxelles, urmată de un dialog cu participanții.
Directorul general al TNRS, Constantin Chiriac, a avut la Bruxelles o serie de întâlniri profesionale importante, cu partenerii proiectelor Villes en Scène/Cities on Stage și EFFE, precum și cu factori de decizie de la Comisia Europeană. La întâlnirea avută cu Jean Louis Colinet, directorul Teatrului Național din Bruxelles, s-a discutat despre o continuare a proiectului Villes en Scène/Cities on Stage, pentru o altă perioadă de 5 ani, urmând ca în viitorul apropiat proiectul să fie pregătit pentru finanțare. D-l Constantin Chiriac a participat la întâlnirea cu partenerii proiectului EFFE – Europe for Festival, Festivals for Europe, la care au fost prezenți și directorii EFFE, Kathrin Deventer și Hugo de Greef. S-a discutat despre prima etapă a proiectului, de înscriere a festivalurilor în program, despre evaluarea făcută de experții naționali și despre următoarele etape de desfășurare: jurizarea internațională, premiile EFFE și organizarea Galei din 2016.
O altă întâlnire importantă a avut loc la Comisia Europeană, unde Constantin Chiriac a avut un dialog cu doamna Corina Crețu, comisar pentru Politica Regională și cu echipa domniei sale. Directorul TNRS a prezentat activitatea și proiectele viitoare ale teatrului și ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a lansat invitația de participare la FITS 2015 (12-21 iunie).

Daniela Plopeanu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*