EDITORIAL | Alte măști, aceeași piesă

Întrecerea internă din PNL este tranșată în favoarea lui Florin Cîțu, cu largul concurs al președintelui Klaus Iohannis, iar asta se răsfrânge și în (re)așezarea organizației județene de la Sibiu. Deputatul Raluca Turcan și președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, și-au asigurat locurile în poza de grup cu premierul, alți lideri sibieni au pariat greșit și nu mai au loc de întors.

Tot mai mulți liberali simt vântul schimbării, însă doar câțiva sunt cei care o afirmă cu voce tare. Iar dintre aceștia din urmă, încă și mai puțini sunt capabili să se impună prin forța argumentelor.

„Cei care vor să candideze și cei care îi susțin trebuie să-și arate poziția pe față, demn, serios și hotărât. Dacă nu vrem să avem soarta țărăniștilor, este cazul să trecem la o reformă reală și nu doar să mimăm reformele. Este nevoie de dezbateri deschise și asumate, nu de bârfe șoptite pe la colțuri, de o competiție a ideilor mai presus de competiția oamenilor, de acceptarea unor critici constructive“, este opinia unui sibian cu state vechi în partid. „Suntem la guvernare, avem multe de făcut și trebuie să ajungem la un numitor comun, în manieră demnă de un partid istoric, să nu fim AUR-iști!“, susține o altă voce importantă din rândul liberalilor sibieni.

Înaintea congresului din septembrie, când Florin Cîțu își așteaptă coroana de lauri, se limpezesc apele în PNL Sibiu. Calendarul alegerilor noului (vechi) președinte al filialei a fost stabilit la începutul acestei săptămâni, iar acum ne aflăm în etapa de depunere a candidaturilor, potrivit informațiilor noastre. Candidații au la dispoziție doar vreo două săptămâni pentru a-și prezenta ofertele, în condițiile în care votul va avea loc în prima decadă a lunii august. Dar asta nici nu prea contează, fiindcă finalul este deja cunoscut. S-au anunțat în „luptă“ actualul lider, deputatul Raluca Turcan, și marele rebel fără cauză, deputatul Constantin Șovăială.

„La fiecare scrutin, Sibiul este cea mai performantă filială din țară, iar asta ne onorează. De aceea vom avea și una dintre cele mai numeroase delegații la congres, a doua ca mărime. Evident că Raluca Turcan își dorește să conducă Sibiul în continuare și probabil că este cea mai bună soluție, în acest moment, însă nu trebuie să ratăm această ocazie să fim tranșanți și să stabilim cum vrem să contribuim cu toții la bunul mers al lucrurilor. Conducerea organizației județene trebuie să funcționeze ca un organism viu, nu să stea într-un singur om. În momentul de față, sub Raluca nu mai este nimic! Nici putere de decizie, nici transparență în comunicare! Nu mai putem avea un eșalon onorific, acolo, în conducere. Să-și îndeplinească fiecare rolul, asta ne dorim!“, spun unii dintre cei care își doresc să se implice mai mult în perioada următoare.

Neobosită, așa cum o știm dintotdeauna, Raluca Turcan își poartă zâmbetul blond pe la Teatrul „Radu Stanca“, Spitalul Județean, Biblioteca ASTRA, Sala Transilvania, Muzeul în aer liber sau Casa de Pensii, în fabrici sau pe șantiere, strânge mâini, împrăștie promisiuni despre viitorul de aur. Turcan s-a situat de la bun început în tabăra „guvernamentală“, conectată la resurse și susținută fățiș de Klaus Iohannis, astfel încât triumful său este garantat.

În ciuda adversităților de până acum cu Daniela Cîmpean, cele două doamne care conduc PNL Sibiu se regăsesc de aceeași parte a baricadei. De cealaltă parte, „talibanii“ lui Orban sunt reprezentați de deputatul Constantin Șovăială și de Gheorghe Roman, primarul Mediașului, care stă mereu ca un ghimpe în coasta tovarășilor de conjunctură de la Sibiu. Roman a mers prea mult braț la braț cu Ludovic Orban ca să mai dea înapoi, deși este clar că vremea actualului lider PNL a apus. Pentru a salva aparențele, nu poate astăzi decât să încerce să lase impresia că nu are nici o miză în alegerile interne, iar de bunăvoie și silit de împrejurări să îi întindă o mână de ajutor lui Șovăială.

Contracandidatul Ralucăi Turcan este, cum nu se putea mai potrivit, ostașul în rezervă Constantin Șovăială, pe care-l găsim de obicei aproape de marginea scenei. Aproape invizibil în spațiul public, în ultima vreme, dar mereu dispus să pornească în campanie electorală, el s-a aruncat voios în bătălia pentru fotoliul de președinte, căci nu se cuvine să lași o femeie să se sacrifice de una singură pentru binele partidului, al județului și al țării.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*