Elevii de la Liceul „Onisifor Ghibu” în vizită de lucru în Germania

La începutul lunii decembrie, un grup de elevi și profesori din cadrul Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu au luat parte la o întâlnire de lucru desfășurată în Erlangen, Germania, în cadrul proiectului Erasmus+ „Europe- Let’s Stay Together” – 2019-2022.

În acest proiect participă şcoli din Cipru, Franţa (Martinica) Germania, Irlanda, Spania şi România, iar tema proiectului surprinde importanța interculturalității, cetățeniei europene, a valorizării patrimoniului european și a folosirii mijloacelor IT la clasă.

Activităţile s-au desfășurat în perioada 28.11 – 04.12.2021 și au presupus activități la Liceul Staatliche Fach – und Berufsoberschule Erlangen, Germania, precum și la Centrul de Documentare „Nazi Party Rallye Grounds” în Nuremberg. De asemenea, elevii au avut prilejul de a lua parte la orele de curs desfășurate în cadrul aceluiși liceu. „Am avut ocazia să particip la o oră de germană și la una de matematică pentru că vorbesc fluent limba germană. Mi-a plăcut foarte mult ora de germană, a fost una foarte interactivă în care am fost implicată”, a mărturisit Karla Petri, elevă în clasa a XI-a R a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu.

Fiecare școală implicată în proiect a prezentat un filmuleț pe tema drepturilor omului, acestea urmând a fi reunite într-un material ce va fi prezentat la Festivalul „The International Nuremberg Human Rights Prize”.

„În prima zi a trebuit să prezentăm un proiect despre țara noastră, despre orașul din care suntem, dar și despre școala în care învățăm. De asemenea, am ilustrat ceea ce înțelegem prin drepturile omului într-un material video”, a precizat Ștefana Lucian, din clasa a X-a N. În plus, fiecare echipă a prezentat câte un dans tradițional specific țării din care provine, școala noastră optând pentru „Brașoveanca”.

„Liceul din Erlangen, ne-a surprins prin diversitatea facilităților, dar și prin implicarea elevilor, profesorilor și părinților”, a mărturisit prof. Maria Batâr, directorul liceului.

Elevii au fost găzduiți de familiile celorlalți tineri implicați în proiect, având ocazia de a lua contact direct cu specificul local. „Proiectul Erasmus+ mi-a oferit noi perspective. Am vizitat o mulțime de locuri și am participat la o sumedenie de activități împreună cu cei implicați în proiect, dar și individual cu familia care m-a găzduit și care mi-a arătat într-adevăr cultura și tradițiile germane. Cel mai mult mi-au plăcut după-amiezile petrecute în Nuremberg, deoarece am observat cum arată viața de zi cu zi a unei familii din Germania. Familia care m-a găzduit este alcătuită din patru persoane calde, primitoare și prietenoase, care s-au asigurat că mă voi simți bine pe parcursul săptămânii de proiect. Am cunoscut oameni deosebiți și am legat prietenii ce sigur vor dăinui în timp. Această mobilitate a fost o experiență absolut deosebită, ce mi-a dat ocazia de a experimenta noi culturi. Dacă veți avea vreodată posibilitatea să participați într-un astfel de proiect, sugerez să nu ezitați nici o secundă!”, este de părere Alexandra Dina, elevă în clasa a X-a N a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu.

Următoarea mobilitate va avea loc în luna februarie 2022 în Martinica, Franța.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*