Eminescu și Sibiul

Mihai Eminescu iubea Sibiul. Încă din adolesență călătorea în diferite colțuri ale țării și descoperea lumea și viața. Se inspira.

A căutat mereu Ardealul, dar mai ales Sibiul, în acele vreumuri, un puternic centru cultural și religios, casă a transilvănenilor luptători ai drepturilor naționale. Munca de cercetare a istoricului Alexiu Tatu dovedesc că o primă prezență a poetului în orașul nostru se înregistrează, cândva între 21 martie – 4 octombrie 1864: ar putea sta în legătură cu certificatul școlar găsit de redactorii de la Revista Fântâna Blanduziei în anul 1889 la un anume domn Tălășescu, din care reiese că poetul a făcut clasa a treia în anul 1864, înscris la fără frecvență la Gimnaziul catolic din Sibiu , din 1862 Gimnaziul de Stat cu limba de predare germană , aflat în casele parohiale de lângă Biserica romano-catolică , – fratele său Nicolae era student la Academia de drept de aici – reiese din afirmația fratelui său, Matei Eminovici, care la insistențele lui Șerban, fratele mai mare, student la Facultatea de medicină din Erlangen, tatăl lui Eminescu îl trimite pe acesta în Ardeal – fapt amintit de Ion Slavici și confirmat de George Călinescu . La Sibiu, a încercat, la Școala de la Biserica din Groapă organizarea unei trupe de artiști diletanți cu elevi români de la Gimnaziul catolic, cu Ioan Lăpădatu și Ioachim Munteanu cu sprijinul lui Dimitrie Cunțan, învățător în cartierul iosefin, dar piesa lui Vasile Alecsandri, Iorgu de la Sadagura, după mai multe repetiții, nu s-a mai jucat cu public, mărturisea istoricul Tatu.

O a doua prezență la Sibiu este datată în toamna anului 1866, când s-a apropiat de Ioan Al. Lăpădatu, cel pe care l-a cunoscut încă de la prima venire în Sibiu, și care l-ar fi găzduit într-o casă de lângă Școala și grădina Bisericii greco-catolice. Tot acesta l-a dus să vadă mormântul lui Gheorghe Lazăr de la Avrig și cel mai probabil, clădirea de pe actuala stradă a Reconstrucției unde la nr. 37 se afla, Școala românească. Aici, profesa dascălul Gheorghe Lazăr.

A treia oară, Eminescu a sosit la Sibiu între  16 iunie și 2 iulie 1868, împreună  cu trupa lui Mihai Pascaly – Societatea dramatică a artiștilor superiori din București. Împreună cu actorii, a locuit la hotelul București, situat pe actuala stradă a Mitropoliei nr. 22. Spectacolele date între 18-30 iunie în sala Teatrului de pe actuala stradă a Cetății s-au bucurat de mare succes. În onoarea actorilor s-a organizat, pe 29 iunie, la Împăratul Romanilor, de pe Bălcescu 6 un banchet. Eminescu s-a recomandat ,,Mihai Eminovici, actor în trupa lui Pascaly”. Semnătura sa în Registrul de vizitatori al Muzeului de Științe Naturale din Sibiu cu data de 9 iulie 1869 sugerează, fie că Eminescu ar mai fi rămas un timp la Sibiu, fie ar fi putut reveni în anul următor – a mai fost văzut prin cafenelele sibiene, înainte de plecarea sa cu trupa lui Pascaly la Lugoj.

(Dana Munteanu)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*