Eroare informatică

În momentul în care ajung la farmacii, sibienilor li se refuză eliberarea unor medicamente compensate, chiar dacă au o reţetă perfect valabilă. Cauza stă în neconcordanţele din sistemul informatic implementat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 

Tot mai mulţi sibieni pensionari sau cu dizabilităţi ajung să facă coadă la etajul 1 al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sibiu, pentru a-şi lămuri situaţia. Asta, după ce, la ghişeele farmaciilor, li se spune că nu se mai pot onora reţete gratuite sau compensate, întrucât figurează ca fiind angajaţi sau neasiguraţi. „În sistemul online, la farmacie este verificată persoana şi, dacă acel sistem nu este actualizat şi persoana nu figurează cu handicap, reţeta nu se poate elibera. Am avut situaţii în care persoana avea documentele necesare, dar noi nu o putem lua în calcul, pentru că apoi acea reţetă ni se refuză la decontare. Ca urmare, fie trimitem oamenii la CJAS să-şi rezolve problema, fie mergem chiar noi, farmaciştii, cu documentele oamenilor, pentru a rezolva situaţia, întrucât circuitul hârtiilor este foarte dificil”, recunoaşte Felicia Gligor, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Sibiu.

 

Înregistraţi după trei luni

 

De aceeaşi piedică se lovesc şi proaspeţii părinţi, dacă odraslele lor au cumva nevoie de medicamente. În momentul de faţă, durata medie de înregistrare în sistem a unui nou-născut ajunge şi până la trei luni, iar farmaciile refuză eliberarea de reţete compensate, pentru că bebeluşii nu apar a avea un CNP valid. „Au fost situaţii în care au venit părinţii micuţilor, că le trebuia medicamente şi le aveau prescrise pe reţetă. Farmacista nu a putut elibera medicamentul, întrucât acel CNP nu se regăsea în computer. În astfel de situaţii nici nu ai ce face”, conchide Gligor.

 

Majoratul, cu probleme

 

Tinerii care împlinesc 18 ani şi nu anunţă statul că îşi continuă studiile se trezesc şi ei neasiguraţi. „E o mare problemă şi aici. Statul român susţine gratuit medicamentaţia tuturor tinerilor cu vârsta de până la 18 ani. După acea dată, el este considerat adult şi, teoretic, ar trebui să plătească asigurări de sănătate. Dacă tânărul nu merge la Casă să anunţe că el este în continuare elev sau student şi să şi facă această dovadă, cu o adeverinţă de la şcoală sau unitatea de învăţământ se pot trezi că nu vor mai putea beneficia de gratuitate”, mai explică preşedinta Colegiului Farmaciştilor. Săptămâna viitoare, farmaciştii sibieni se vor întâlni din nou cu reprezentanţii Casei de Asigurări, pentru a discuta posibile rezolvări pentru acest blocaj stupid. Deşi ar trebui să aibă răspunsurile, cei de la CJAS susţin că n-au nicio vină şi că sistemul este implementat de la Bucureşti. „Nu putem decât să rezolve punctual problemele semnalate de sibieni”, răspund aceştia. Cum şi când, numai Ministerul Sănătăţii poate şti.

 

 

Felicia GLIGOR | preşedinte Colegiul Farmaciştilor Sibiu

„Noi am făcut sesizări şi purtăm discuţii cu CJAS în permanenţă şi acum ne dorim o nouă discuţie, pentru că trebuie să-i avertizăm despre ceea ce se întâmplă în practica farmaceutică. Dar nu ne pot da un răspuns referitor la data când se va finaliza actualizarea şi lucrurile vor intra în normal.”

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*