Escrocii nu au limite! Cum își alegea la Sibiu victimele un fals instalator

13 plângeri s-au înregistrat în perioada ianuarie – iunie la Poliția Sibiu, prin care se reclama că un bărbat necunoscut, sub pretextul că lucrează ca instalator, a intrat în locuințe din municipiul Sibiu și a furat bani.

 

Polițiștii au aflat că faptele au fost comise de aceeași persoană și au deschis un dosar de cercetare penală pentru furt. Ieri, polițiștii l-au prins pe presupusul autor, în persoana unui bărbat în vârstă de 52 de ani, din județul Gorj.

Din investigații a reieșit că bărbatul își alegea victimele vizând persoanele în vârstă și care locuiesc la bloc, pe care le urmărea pe stradă, iar după ce acestea intrau în locuință, le aborda sub pretextul că este instalator sau angajat al rețelelor de cablu, spunându-le că vecinii fie au fost inundați, fie au nevoie de înlocuirea unor echipamente electronice.

Cu intenția de a observa locul de păstrare a banilor, bărbatul le cerea victimelor sume mici de bani, necesare cumpărării de piese pentru reparații, după care le distrăgea atenția și le fura banii din locuință. În unele cazuri, bărbatul purta mască și mănuși sanitare.

Prin cele 13 fapte comise în municipiul Sibiu, gorjeanul ar fi creat un prejudiciu în valoare de 40.000 de lei.

Mai mult, polițiștii sibieni au constatat că bărbatul este urmărit la nivel național din 3 iunie a.c., când Judecătoria Câmpulung a emis pe numele său un mandat de executare a pedepsei închisorii, fiind condamnat la executarea unei pedepse de 7 ani de închisoare pentru mai multe furturi.

Gorjeanul a fost încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Sibiu, iar cercetările continuă.

Poliția Sibiu atrage din nou atenția cu privire la acest mod de operare: furtul prin împrietenire.

Unul dintre modurile de operare ale hoților care fură din locuințe este cel „prin împrietenire”. Acești infractori acționează prin atribuirea unor calități false și distragerea atenției. Astfel, ei încearcă să ajungă în casele oamenilor, pentru a le sustrage banii sau bunurile de valoare.

Acest tip de infractor este politicos și pretinde a fi un reprezentant al unor autorități publice, companii de gaze, cablu, apă sau electricitate și face parte din categoria persoanelor convingătoare și insistente. Sunt cazuri în care poartă adesea salopete cu logo-ul companiei.

În acest context, Poliția recomandă:

– nu permiteți accesul persoanelor necunoscute în locuință, iar dacă este necesară efectuarea unor lucrări de reparații TV, internet, instalații sanitare sau altele, solicitați prezentarea legitimației.

– rugați un vecin să fie de față atunci când în locuința dumneavoastră se desfășoară lucrări de reparații.

– nu plătiți astfel de servicii pe loc, ci ulterior lucrărilor, după emiterea unei facturi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*