„Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc“

Fundația „Michael Schmidt“ a prezentat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc“, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu Muzeul ASTRA din Sibiu.

foto: Silviu Popa

Fundația se implică în fiecare an în proiecte ce vizează conservarea și promovarea culturii săsești din Transilvania, iar în toamna anului trecut a lansat campania „Etnicii germani. 100 de destine în secolul românesc“, pentru a sublinia rolul etnicilor germani și contribuția acestora la dezvoltarea României. Dedicată centenarului, campania cuprinde 10 scurtmetraje, în cadrul cărora 10 etnici germani își spun povestea și poate fi urmărită aici.

165 de ani de la nașterea lui Emil Sigerus

Vizionarea câtorva dintre scurtmetrajele campaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu, în această săptămână, a fost prilejuită de marcarea zilei de naștere a istoricului și scriitorului sas din Transilvania, Emil Sigerus, a cărui nume îl poartă muzeul de etnografie săsească din cadrul Complexului Național Muzeal Astra.

„Astăzi este o zi importantă pentru Muzeul ASTRA, pentru că este de consemnat în istorie faptul că un asemenea eveniment se desfăşoară la noi. Mai mult decât atât, astăzi, 19 februarie 2019 îl comemorăm pe Emil Sigerus, al cărui nume îl poartă Muzeul de Etnografie Săsească. Vă mulţumesc şi mă simt onorat că aţi decis ca Muzeul ASTRA să fie gazda acestui eveniment”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA.

Povești de viață

Evenimentul s-a bucurat de prezența unora dintre etnicii germani ale căror scurtmetraje au putut fi urmărite pe tot parcursul după-amiezii, respectiv Liana Iunesch, pedagog și conf. univ. dr. la Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, și arhitectul Klaus Birthler, dar și a unor invitaţi precum dr. Paul-Jürgen Porr, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Martin Bottesch, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania și Klaus-Martin Untch, preot la Parohia Evanghelică CA din Sibiu.

Urmate de discuții libere, clipurile care au fost prezentate în Sala Auditorium a Muzeului ASTRA din Sibiu, în completarea trailerului oficial al campaniei, au aparținut Lianei Iunesch și lui Klaus Birthler.

foto: Silviu Popa

Poveștile de viață ce au fost expuse prin intermediul scurtmetrajelor reprezintă modele inspiraționale atât pentru generațiile actuale, cât și pentru generațiile viitoare, etnicii germani prezentați în cadrul campaniei contribuind, prin acțiunile proprii, ca România să se dezvolte sau să fie mai bine promovată în întreaga lume.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*