EUREGA Interreg Europe reunește la Consiliul Județean Sibiu toți factorii de interes la nivel local

Consiliul Județean Sibiu a găzduit, ieri, evenimentul de diseminare a informațiilor, precum și a realizărilor pe proiectul EUREGA Interreg Europe.

Scopul evenimentul a fost de a prezenta factorilor decidenți și tuturor celor implicați, un status cu privire la acțiunile întreprinse până în acest moment, precum și nevoile de învățare extrase din cadrul întâlnirilor avute cu părțile interesate. La eveniment au participat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Christine Manta Klemens și Marcel Luca, vicepreședinții CJ Sibiu, consilieri județeni, primari din județul Sibiu, factorii de interes la nivel local, precum și reprezentanți ai instituțiilor aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

“Proiectul EUREGA Interreg Europe este pentru noi o oportunitate care ne permite accesul la experiențe și know-how deja validat de partenerii care fac parte din proiect. În contextul unei dezvoltări strategice a județului Sibiu pe partea de gastronomie, ne dorim să creăm toată infrastructura necesară pentru a proteja și stimula gastronomia ca parte din patrimoniul cultural, urmând să o includem și să o recunoaștem la nivelul politicilor locale“, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Rezultatul conlucrării dintre partenerii internaționali din cele șapte țări – Olanda, Irlanda, Grecia, Spania, România, Ungaria și Finlanda – va avea ca efect pentru județul Sibiu, propunerea de modificare a Strategiei de dezvoltare a județului prin adaugarea gastronomiei ca parte a patrimoniului cultural culinar, în obiectivele strategice ale Consiliului Județean Sibiu, precum și modificarea unor

În acest sens, pe baza analizelor SWOT, a dezbaterilor, precum și a nevoilor de învățare rezultate din cadrul întâlnirilor realizate până în acest moment de echipa de proiect alături factorii de interes locali, pe sub-temele proiectului: sprijin pentru IMM-uri, educație, turism sustenabil, sănătate și conectarea urbanului cu ruralul, va fi întocmit un Plan de acțiuni care are în vedere elaborarea unor instrumentelor de lucru, cum ar fi realizarea:

· unui Manual de proceduri și mecanisme de susținere și promovare a IMM-urilor

· unui Ghid de viață sănătoasă.

Toate aceste modificări vor avea un efect pozitiv la revigorarea economică din sectorul alimentar și al gastronomiei și vor susține IMM-urile și micii producători pentru ca produsele locale să devină baza consumului și să se păstreze valoarea adăugată în județ.

Până în acest moment, Consiliul Județean Sibiu a realizat pași importanți care vor sta la baza realizării obiectivelor stabilite. Echipa Consiliului Județean Sibiu a găzduit prima întâlnire inter regională care s-a desfășurat pe o perioadă de trei zile, în care au fost vizitate și prezentate bune practici care definesc județul Sibiu, precum și vizite pentru schimburi de experiență în: Barcelona, Kuopio și Debrecen.

Obiectivul principal este acela de a asigura includerea și recunoașterea alimentației, obiceiurilor alimentare și gastronomiei în strategiile și politicile regionale și naționale, atât ca bun cultural și element puternic în identitatea culturală regională, cât și ca instrument necesar pentru stimularea produselor și serviciilor durabile. Aceasta ar trebui să conducă la crearea unor regiuni mai puternice și mai reziliente prin:

1. protejarea și stimularea gastronomiei ca parte a patrimoniului lor cultural;

2. identificarea de noi oportunități pentru dezvoltare economică.

Focusul principal al proiectului EUREGA Interreg Europe se concentrează asupra următoarelor sub-teme:

· sprijin pentru IMM-uri – inclusiv sprijin pentru întărirea și dezvoltarea de scurte lanțuri regionale de distribuție a alimentelor;

· educație – creșterea reprezentării gastronomiei și a creativității în programele educaționale;

· turism durabil – îmbunătățirea politicilor pentru a atinge obiective turistice durabile;

· conectarea urbanului cu ruralul – interconectarea strategiilor de dezvoltare urbane și rurale în ceea ce privește gastronomia;

· sănătate – exploatarea patrimoniului cultural în ceea ce privește bunăstarea, educația, turismul și ospitalitatea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*