Europa a ajuns la Târnăvioara

Din februarie și până în prezent, în Târnăvioara, satul aparținător orașului Copșa Mică, s-au realizat patru ateliere meșteșugărești, în care oamenii locului au învățat tehnicile de muncă străvechi, trei școli de vară, cinci imobile au fost renovate și – cel mai important – o comunitate a înțeles că există speranță.

Scoala de Vara de artizanat _ silvana armat (8)Punerea în valoare a satului Târnăvioara și a celor 400 de locuitori ai lui a fost obiectul unui proiect inițiat de Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), realizat printr-un grant EEA oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în parteneriat cu Primăria Copşa Mică şi Complexul Muzeal Național ASTRA.

Speranțe pentru viitor

Duminica trecută s-a încheiat, la Târnăvioara, proiectul Centrul Cultural al Diversității Europene. La conferinţa de final au participat primarul din Copșa Mică, Tudor Mihalache, directorul Muzeului În Aer Liber din Dumbrava Sibiului, George Tomegea, directorul de marketing al Complexului Național Muzeal ASTRA, Mirela Iancu, și reprezentanții AIOS, Anca Nițoi și Tudor Ștefan Popa. Aceştia au vorbit despre proiect, dar și despre cum va continua el în viitor.

Ce s-a realizat în proiect

Dorința AIOS a fost aceea de a crea, alături de partenerii implicați în proiect, o structură locală – Centrul Cultural al Diversității Europene. Aceasta este menită să sprijine populaţia, în special populația rromă, în identificarea unor soluţii reale şi sustenabile de diversificare a veniturilor, punând accent pe conștientizarea diversității culturale și a unității identității zonei. Clădirea în care funcționează Centrul este o casă din Târnăvioara, care în cadrul proiectului a fost restaurată și va deveni din nou funcțională. Alte patru imobile au fost reabilitate în cadrul atelierelor meșteșugărești, pentru a fi lecție și exemplu pentru comunitatea locală. De asemenea, în Centrul Cultural al Diversității Europene s-au desfășurat patru ateliere meșteșugărești, unul de prelucrare a lemnului, unul de prelucrare a metalelor, unul de tencuieli şi finisaje, respectiv un atelier de bucătărie românească.

Școli de vară

Atelier traditional bucatarie romaneasca (6)În cadrul aceluiaşi proiect au avut loc şi trei şcoli de vară. În perioada 29 iunie – 5 iulie, s-a organizat Școala de Vară de Fotografie și Arte Plastice. 20 de tineri studenți au învățat tehnici de fotografiere a obiectelor de patrimoniu mobil, imobil și natural. Aceste fotografii sunt deja folosite în scopuri de promovare a Târnăvioarei și a activităților desfășurate aici.  În perioada 13 – 19 iulie, s-a organizat Școala de Vară de Arhitectură și Reabilitare. Acest demers cultural-educaţional a găzduit 20 de tineri studenți la arhitectură ai universităților de specialitate din România. În cadrul Școlii, au fost inventariate și evaluate imobilele cu valoare istorică din Târnăvioara pentru a putea fi depuse dosare de încadrare în Lista Monumentelor Istorice din România, în speranța că ele vor fi reabilitate și conservate în viitor. De asemenea, în perioada 10 – 16 august, s-a organizat Școala de Vară a Produselor Artizanale. 20 de tineri elevi și studenți din mediul urban au fost introduși în tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului, a metalului și de finisaje. Formatorii au fost traineri profesioniști și membri ai comunității din Târnăvioara, care au fost certificați în meșteșugurile enumerate mai sus.

Târgul meşteşugarilor

Ziua Portilor Deschise, Pta Mica Sibiu_ Silvana Armat (5)În perioada 10-11 octombrie s-au deschis la Târnăvioara porțile „Târgului meșteșugarilor”, la care au participat peste 100 de invitați din afara localității, 30 de meșteri populari, peste 100 de artiști și localnicii din Târnăvioara și Copșa Mică. S-a organizat atunci, totodată, un brunch, unde toate specialitățile culinare pregătite de gospodinele din Târnăvioara au fost apreciate de oaspeți, fie că a fost vorba de salate, saramură de pește, musaca de vinete, brânză de capră, piftele, tobă de casă, slănină, ori că vorbim de gulaș la ceaun pregătit în curtea casei. În cele două zile, pe străzile localității s-au desfășurat expozițiile în care s-au prezentat rezultatele tuturor atelierelor meșteșugărești realizate pe plan local precum și ale școlilor de vară organizate în cursul anului prin intermediul proiectului. Portul popular sibian și cântecele de cătănie, de pe Târnave sau cele din Mărginime au încins atmosfera Târgului. Momentele de folclor autentic au fost susținute de către grupul de muzică tradițională românească „Junii“ al Școlii de Arte și Meserii „Ilie Micu“ din Sibiu și de formațiile de dansuri tradiționale din comunele Rășinari, Săliște, Bazna și Boian.

Ghid de bune practici

Centrul Cultural al Diversității Europene va publica la finalul proiectului un ghid multilingv de bune practici intitulat „Dezvoltarea comunităților transilvănene în contextul diversității europene, în vederea reducerii disparițiilor economice și sociale pentru grupuri vulnerabile”. Acest ghid multilingv va conține un montaj multimedia care va putea fi parțial sau integral reprodus în cadrul evenimentelor culturale sau târgurilor de turism care promovează minoritățile din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*