Europa din farfurie

Sibiul are mai multe restaurante decât orașele Amsterdam, Istanbul sau Stockholm, raportat la suta de mii de locuitori, datorită dezvoltării turistice din ultimul deceniu, de la primirea titlului de Capitală Culturală Europeană în 2007, afirmă Gheorghe Aldea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură din judeţ.

Declarația a fost făcută ieri, la dechiderea ExpoGastropan, care are loc până sâmbătă, la Redal Events din Sibiu. „Un nume cu rezonanțe la nivel european este și cel al Sibiului. Permiteți-mi să vă atrag atenţia asupra unui detaliu din bucătăria economică a fostei noastre Capitale Culturale Europene. În această zonă a României și a Europei, industria alimentară s-a menţinut constant, pe locul 3 în ponderea economiei locale şi judeţene. Oraşul nostru are sub 150.000 de locuitori și aproape 200 de restaurante, un număr deloc de neglijat, căci, dacă ne raportăm la statisticile recente, numărul restaurantelor la suta de mii de locuitori ai Sibiului depăşeşte pe cel din Amsterdam, Istanbul, Stockholm, spre exemplu. Iar faptul că Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019 deja amplifică investițiile în acest domeniu la nivel local“, a precizat Aldea.

Expoziție internațională

Cei mai buni specialişti se reunesc în cadrul expoziţiei internaţionale GastroPan. La deschiderea expoziției a luat parte și preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, care i-a invitat pe organizatori să revină cu această expoziţie şi în 2019, când Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană.  „În 2019, judeţul Sibiul va fi regiune gastronomică europeană. În acest context, o astfel de expoziţie va fi o oportunitate extraordinară. Vreau să vă adresez invitația ca în 2019 să reveniţi la Sibiu. Ar fi o afacere profitabilă din ambele părţi“, a apreciat Cîmpean.

Tortul și pâinea anului

Peste 130 de furnizori din industria alimentară, cei mai buni brutari, cofetari şi bucătari sunt prezenţi pentru prima dată la Redal Expo din Sibiu, la expoziţia internaţională GastroPan. Cele trei zile ale expoziţiei sunt animate de prezentări, demonstraţii practice, degustări, dar şi concursuri. Ieri, la secţiunea Cofetărie, concurenţii au expus cele mai reuşite torturi obţinute din ingrediente exotice şi piese artistice din ciocolată sau pastă de zahăr cu tema „Cinema“. Cel mai râvnit premiu al zilei a fost trofeul Tortul Anului 2017. La secţiunea Panificaţie-Patiserie, azi, zeci de brutari artizani, dar şi producători industriali prezintă cele mai bune sortimente de pâine şi produse sărate de patiserie pentru mic dejun, dar şi piese artistice din aluat de panificaţie cu tematica „Toamna la ţară“. Momentul zilei va fi decernarea trofeelor Pâinea Anului 2017 fabricată industrial în România şi Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România.

Sâmbătă intră în arenă bucătarii, care se vor întrece în prepararea celor mai apetisante platouri culinare reci din ingrediente sănătoase, dar şi în realizarea celor mai spectaculoase sculpturi din fructe şi legume cu tematica „Lumea acvatică“.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*