Exclusiv: Cindrea, condamnat definitiv! Consiliul Județean tace, Prefectura își caută cuvintele

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins definitiv, luni, 14 septembrie, apelul formulat de Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu.

Completul de 5 judecători a considerat nefondat apelul și l-a obligat pe Cindrea să achite suma 100 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Totodată, Cindrea nu are cale de atac.

Ioan Cindrea, președintele Consiliului Județean Sibiu și al organizației județene PSD Sibiu, a fost condamnat în decembrie 2014, de către instanța supremă,  la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

În mandatul său de deputat din perioada 2008-2012, Cindrea își angajase soția la cabinetul parlamentar, creând un prejudiciu de 35.000 de lei. El a fost trimis în judecată în iunie 2014, de către procurorii Parchetului General, dosarul fiind deschis în urma unei sesizări a Agenției Naționale de Integritate.

Actualizare 15.09, ora 11.02: Mesagerul de Sibiu a solicitat biroului de presă al Consiliului Județean, în această dimineață, o reacție din partea președintelui Ioan Cindrea privind hotărârea judecătorilor, precum și care sunt consecințele legale ale acesteia. Consilierul președintelui, Radu Nechit, ne-a transmis că se află în concediu. Solicitarea a fost redirecționată purtătorului de cuvânt, Ioana Căpățână. La această oră, încă nu avem un răspuns oficial.

Actualizare 15.09, ora 11.18: Instanța a dovedit, totuși, încredere în condamnat că va arăta o conduită corespunzătoare de-a lungul termenului de încercare și a decis să suspende și pedeapsa accesorie care implica pierderea funcției de președinte al Legislativului județean și interzicerea de a mai candida. Avocații contactați de Mesagerul de Sibiu afirmă că ne aflăm într-o situație legală, însă extrem de rară, circumstanță care i-ar mai permite lui Ioan Cindrea să candideze la alegerile locale din vara anului viitor.

Actualizare 15.09, ora 12.10: Purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Sibiu, Ioana Căpățână, a răspuns, la solicitarea Mesagerului de Sibiu, că președintele Ioan Cindrea nu comentează decizia instanței supreme și că instituția nu va emite un comunicat de presă pe această temă. Într-o conferință de presă din această dimineață, vicepreședintele Constantin Șovăială, care este de profesie avocat, a refuzat și el să comenteze situația. Prefectul Ovidiu Sitterli afirmă că Instituția Prefectului va acționa „în limitele legii”, invocând Legea privind statutul aleșilor locali.

Actualizare 15.09, ora 13.06: Contactat telefonic de reporterii Mesagerului de Sibiu, președintele executiv al organizației județene PSD Sibiu, Florin Orlățan, a evitat să comenteze condamnarea lui Cindrea. „Nu știu nimic deocamdată, eu sunt în concediu. O să urmăresc subiectul”, susține Orlățan. Întrebat dacă ia în calcul vreo sancțiune în cadrul partidului în ceea ce-l privește pe Cindrea, Orlățan a răspuns negativ.


Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată pe site-ul instituției

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată pe site-ul instituției

One Comment

  1. mocanuvasile@yahoo.com says:

    La puscarie SARLATANULE’ De ce nu mai angajat SOFER la CISNADIE INFRACTORULE semneaza mocanu vasile

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*