EXCLUSIVITATE: Sibienii de la Garda de Mediu aduc legea în Delta Dunării! | FOTO și VIDEO

Sibianul Bogdan Trif, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, a coordonat una dintre cele mai mari acțiuni de control împotriva braconajului din Delta Dunării, din ultimii ani, la doar câteva săptămâni de la numirea sa în funcție.

La acțiune a luat parte și comisarul Bogdan Lazăr, un specialist în domeniul biodiversităţii, din cadrul Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Sibiu.

Mobilizare de forțe

Comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Poliţie „Delta Dunării” şi ai IPJ Tulcea, au desfăşurat, la finele lunii mai, o amplă acțiune de control în vederea combaterii braconajului piscicol și a comerțului ilegal cu produs piscicole. Zona de desfăşurare a controlului a cuprins aproape tot arealul Deltei Dunării, lacurile interioare, incluzând complexul lagunar Razelm – Sinoe şi zona litorală a Mării Negre, între Golful Musura şi Edighiol (localităţile Sulina şi Sinoe). Echipele mixte de comisari şi poliţişti au acţionat în baza unui plan comun, aprobat la nivelul conducerilor Gărzii Naţionale de Mediu şi Poliţiei Române. Astfel, în zonele menţionate au avut loc controale cu echipe mixte, derulate concomitent, atât pe timp de noapte, cât şi ziua, fiind desfăşurate în total 12 inspecţii, dintre care cinci controale pe Marea Neagră, patru în Delta Dunării şi trei în Complexul Razim-Sinoe.

Rezultatele descinderilor

La această acţiune au participat 17 comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi 17 poliţişti, fiind folosite șase ambarcaţiuni din dotarea GNM şi șase ambarcaţiuni de intervenţie din dotarea I.G.P.R-S.P.D.D. În urma controalelor, au fost întocmite patru dosare de urmărire penală pentru braconaj şi au fost confiscate două ambarcaţiuni surprinse în flagrant. De asemenea, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de peste 10.900 de lei şi au fost scoase din apele Dunării 23 de vintire de baltă şi 2,5 km de plase montate ilegal.

În data de 24 mai, în urma controalelor desfăşurate pe Marea Neagră, au fost identificate în submersie 15 setci tip ohane, în care se aflau capturate 35 de exemplare de peşti şi mamifere marine (24 exemplare de păstrugă, patru exemplare de nisetru, șase exemplare de calcan, două exemplare limbă de mare, două exemplare de delfin, un exemplar de rechin). Exemplarele vii au fost returnate mediului natural. La aceeaşi dată, o altă echipă mixtă de control, aflată pe Dunăre – Braţul Sf. Gheorghe, a surprins în flagrant două persoane, în timp ce braconau cu două setci de scrumbie dintr-o ambarcaţiune de tip lotcă, fără a deţine licenţă de pescuit sau brevet pentru conducerea ambarcaţiunii. La momentul respectiv, aceştia capturaseră 12 bucăţi din specia rizeafcă, cantitate de peşte care a fost confiscată şi predată spre valorificare. De asemenea, ambarcaţiunea şi motorul au fost ridicate în vederea confiscării, iar persoanelor în cauză li s-a întocmit dosar penal. Tot pe Braţul Sf. Gheorghe a fost depistat în flagrant un bărbat, în timp ce pescuia cu un vintir, în perioada de prohibiţie, dintr-o ambarcaţiune de tip lotcă, echipată cu motor. Acestuia i s-a intocmit dosar penal, iar vintirul, ambarcaţiunea, motorul şi rezervorul au fost confiscate.

„În perioada următoare, Garda Naţionala de Mediu, în colaborare cu Poliţia Română, vor continua acţiunile de combatere a braconajului piscicol, cu precădere în zonele în care se suspectează că se desfăşoară astfel de activităţi“, avertizează Bogdan Gheorghe Trif, comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu.


One Comment

  1. BRAVO !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*