Expert: „Cei complet vaccinați pot să meargă la restaurant și să petreacă exact ca înainte”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică UBB din Cluj-Napoca, susține că un grup de persoane complet vaccinate ar putea să meargă într-un restaurant în care angajații sunt vaccinați și să petreacă la fel cum o făceau înainte de pandemie.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat că probabilitatea ca cineva să se poată infecta și să tranmsită infecția este foarte mică, dacă acea persoană s-a vaccinat complet.

Vaccinarea anti-COVID-19 completă constă în administrarea primei doze de vaccin, a rapelului și trecerea unei perioade de două săptămâni de la rapel.

„Persoanele complet vaccinate, cu prima doză, a doua doză și perioada de după rapel, se pot infecta sau să transmită infecția mai departe?

Răspunsul meu e da, dar cu probabilitate foarte mică. Un studiu recent publicat de CDC (Center fo Disease Control and Prevention) din SUA, pe 3950 de persoane vaccinate cu vaccinurile Pfizer și Moderna, a demonstrat că 90% dintre acestea nici nu s-au infectat și nici nu au transmis infecția mai departe”, a explicat Cherecheș într-un video.

Specialistul susține că persoanele complet vaccinate ar putea să stea la o masă sau să petreacă, într-un restaurant, la fel ca înainte cu condiția ca acele persoane și angajații localului să fie vaccinați complet.

Deși legislația nu permite acest lucru încă, el ar fi posibil din punct de vedere al siguranței sănătății.

„Altfel spus, persoanele complet vaccinate au o probabilitate foarte mare nici să nu se infecteze și nici să nu transmită infecția mai departe. Din punct de vedere teoretic, un grup de persoane complet vaccinate ar putea să meargă într-un restaurant în care toți angajații sunt complet vaccinați și să aibă o masă, petreacă timp, exact la fel ca înainte, chiar și în aceste momente. Sigur, legislația nu permite, dar din punct de vedere al sănătății publice ar fi posibil”, a punctat expertul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*