Expoziția Academia Forțelor Terestre, 175 de ani de învățământ militar românesc se deschide miercuri

Expoziția Academia Forțelor Terestre, 175 de ani de învățământ militar românesc  la Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu.

 

Istoria celor 175 de ani de învățământ militar românesc a uneia dintre cele mai importante instituții din România – Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu va putea fi văzută într-o expoziție ce va fi deschisă miercuri, 6 iulie 2022, ora 12:00 la Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu.

Curatorii expoziției: dr. Toma-Cosmin Roman și dr. Alexandru Constantin Chituță sunt de părere că: ,,Această expoziție aduce în prim plan aspecte relevante privitoare la istoria unei instituții etalon din învățământul universitar în general și din învățământul militar în special. Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu a avut și are o importanță desebită nu doar în Sibiu, ci și în România. Astăzi Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, continuatoarea tradițiilor educaționale și instituționale ale primei școli militare de ofițeri din România, este instituția de învățământ militar superior integrată în sistemul național educațional, cu autonomie universitară.”

Actul de naștere al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Balcescu”, a fost dat prin Poruncă Domnească nr. 36, din 13 iunie 1847, de către domnitorului Gheorghe Bibescu. Înființarea primei Școli militare de ofițeri la București a reprezentat un moment important al dezvoltării societății românești.

Necesitatea formării unui corp de ofițeri care să instruiască și să conducă trupele în caz de nevoie pentru apărarea Țărilor Române a fost foarte bine înțeleasă de intelectualitatea românească de la mijlocul veacului al XIX-lea. Înființarea primei școli de ofițeri a marcat, de fapt, începutul învățământului militar românesc. S-a inaugurat un sistem de pregătire a ofițerilor ce există în toate armatele moderne în instituții de învățământ cu profil specific militar.

Fondarea acestui organism menit să formeze viitorii ofițeri ai armatei a avut în speță munca și geniul unor oameni care au intuit dezvoltarea ulterioară a Țărilor Române. Meritul deosebit a revenit unor mari oameni ai epocii, precum generalul Gheorghe Magheru, generalul Christian Tell, colonelul Ion Voinescu și, desigur, domnitorul Gheorghe Bibescu. Nu în ultimul rând, un merit deosebit l-a avut marele istoric, patriot, revoluționar și gânditor militar Nicolae Bălcescu. Nu întâmplător școala militară a primit denumirea de Nicolae Bălcescu în anul 1952.

Expoziția realizată în parteneriat, va putea fi vizitată în sala de expoziții temporare din cadrul Muzeului de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu până la data de 4 septembrie 2022.

Expoziția: Academia Forțelor Terestre, 175 de ani de învățământ militar românesc

Locul de desfășurare: Muzeul de Istorie – Casa Altemberger din Sibiu, Str. Mitropoliei nr. 1

Vernisaj: miercuri, 06 iulie 2022, ora 12:00

Durata: 06 iulie – 04 septembrie 2022

Curator: dr. Toma Cosmin Roman, dr. Alexandru Constantin Chituță

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*