Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” ajunge la Sibiu

Expoziția itinerantă „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos” va fi vernisată vineri, 14 februarie, la ora 13:00, La Muzeul Național Brukenthal.

Conform unui comunicat al organizatorilor, expoziția este organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos (Galați) în colaborare cu Asociația culturală „Octavian Smigelschi”. Expoziția a debutat în luna decembrie a anului 2018 la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia. Cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, expoziția a fost pe rând organizată în 2019 la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – Museikon, Complexul Muzeal Bistrița și Muzeul Orașului Oradea.

Alexandru Constantin Chituță, inițiatorul și curatorul expoziției: „Expoziția itinerantă «Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos», realizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian și cu ajutorul pr. Cosmin Ilie, aduce în fața publicului vizitator din Sibiu, din țară și din străinătate un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru secolele XVII-XIX din Arhiepiscopia Dunării de Jos și urmărește să pună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă ce se regăsesc adunate în tânărul Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Constituind prin excelență un spațiul al interferențelor, la fel ca și Transilvania, ținuturile Dunării de Jos ne devin – prin expoziția de față- extrem de familiare. Căci cum altfel ar trebui să fie o lume în care s-a auzit aceeași Cazanie, s-a citit același text al Scripturii și s-au sfințit cu aceleași denumiri românești sfintele icoane? Arc peste timp și spațiu, Cartea românească de învățătură a mitropolitului Varlaam și tipăriturile șaguniene sunt doar cele mai ușor de recunoscut relicve ale trecutului nostru comun care poposesc acum în cetatea Ardealului la Sibiu spre a-și întâlni alte surori călătoare în comuniune și dragoste în credinței pe care o mărturisim”.

Conform comunicatului menționat, expoziția reunește o seamă de icoane românești, lipovenești și grecești, dar și o seamă de exemplare de carte veche tipărită și manuscris din colecția muzeului eparhial al Dunării de Jos restaurate în laboratorul acestuia.

foto: Eugen Ivuț

Alături de Cazania lui Varlaam sunt expuse: Apostolul domnitorului Constantin Brâncoveanu – 1704, Dumnezeieștile și Sfintele Liturghii a lui Constantin Mavrocordat – 1741, Biblia de la Blaj – 1795, Ceaslovul de la Brașov – 1835, Sfânta Evanghelie a lui Antim Ivireanu – 1693, două manuscrise de muzică psaltică realizate la începutul secolului XX.

În primul rând expoziția invită la reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintași și responsabilizare pentru conservarea și valorificarea valorilor patrimoniale bisericești iar în cel de-al doilea rând expoziția dorește să valorifice colecția de artă și carte veche a străvechii Arhiepiscopii a Dunării de Jos, avansând idea conturării importanței social-culturale a regiunii udate de apele bătrânului fluviu în mediul cultural national și european.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*