Expoziție dedicată lui Aurel Vlaicu, la 135 de ani de la naștere, în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu 

Compartimentul Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu le propune pasionaților de aeronautică expoziția „Aurel Vlaicu – 135 de ani de la naștere”.

Spirit liber, devotat și perseverent în tot ceea ce a făcut, Aurel Vlaicu este parte a istoriei profunde a României moderne.

În expoziție sunt prezente extrase din trei periodice importante care evocă personalitatea acestuia și surprind modul în care a evoluat aeronautica în România interbelică.

Documentele pot fi admirate până la sfârșitul lunii noiembrie în vitrinele de la etajul 1, corp A, iar ulterior pot fi studiate în Sala de Lectură a Compartimentului Periodice.

Iată, pe scurt, fișele publicațiilor existente în colecțiile bibliotecii sibiene:

  • Aripa – Organ săptămânal de propagandă aeronautică apare la București, în 1925. Este dedicată tuturor celor preocupați de știința navigației aeriene, obiectivele revistei fiind enunțate în articolul-program ”Spre orizonturi mai largi”.  Regăsim informații care oglindesc preocupările tehnice în raport cu economia națională și situația geo-politică din acea vreme, portrete ale personalităților vremii, „sfaturi pentru sburători”, articole științifice despre diverse aparate de zbor (elicoptere, avioane, dirijabile, parașute).

  • Aeronautica Română apare la București în 1921, având la conducere pe colonelul Gheorghe Rujinsky, inspector tehnic și director superior al Aeronauticii Militare. Sunt ilustrate detaliat tehnici militare  aviatice utilizate la nivel național sau internațional. Se remarcă planul Aeroportului Băneasa, observațiile asupra aviației române civile, aspecte esențiale legate de meteorologie ca parte integrantă a tehnicilor aeronautice, texte semnate de Aurel Vlaicu despre experiența unică a zborului.
  • Aero Sport Magazin, revistă de propagandă aeronautică, radiofonie, automobilism, sporturi (București, 1935) este dedicată profesioniștilor și amatorilor. Sunt surprinse imagini ale aparatelor de zbor aparținând Soc. L.A.R.E.S., sfaturi pentru populația civilă în ceea ce privește un posibil atac chimic, elemente de aeromodelism, texte având ca subiect personalități ale aeronauticii românești, detalii despre sporturile aeronautice și rutele aeriene ale vremii în spațiul sud-est European și problematica economiei transporturilor aeriene.

Evenimentul este realizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, transmite Daniela Stancu, bibliotecar în cadrul Compartimentului Periodice al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*