Expoziție inedită la Sibiu – FRAU ARCHITEKT: Arhitecte de excepţie din Germania şi România

Cu ocazia împlinirii a 100+3 ani de prezență a femeilor în arhitectura românească, Uniunea Arhitecților din România, Sucursala UAR Sibiu, aduce la Sibiu o expoziție inedită prin care se prezintă povestea femeilor care au modelat în mod semnificativ arhitectura din Germania și România, în ultimul secol, și care continuă să o influențeze și în prezent.

Expoziția FRAU ARCHITEKT. Peste 100 de ani de creativitate feminină – Arhitecte de excepţie din Germania şi România, organizată de Uniunea Arhitecților din România, Sucursala UAR Sibiu și Centrul Cultural German Sibiu, cu sprijinul Goethe-Institut și sponsorizată de BMI Bramac, va fi deschisă publicului larg în perioada 10-20 iunie 2022 la Centrul de Informare Turistică al Primăriei Municipiului Sibiu din Piața Mare.

Vernisajul va avea loc marți, 14 iunie, ora 16:00.

Structurată pe două secţiuni realizate în contexte diferite de Muzeul German de Arhitectură (Deutsches Architekturmuseum) pe de o parte, respectiv de Uniunea Arhitecţilor din România, pe de altă parte, expoziţia dezvăluie realizările extraordinare, povestea, realităţile de viaţă şi, de asemenea, lupta pentru existenţă a unor profesioniste puternice şi personalităţi fascinante din domeniul arhitecturii. Aceste arhitecte au pledat activ pentru diferite cauze sociale, precum protecţia mediului, conservarea şi restaurarea monumentelor, egalitatea în educaţie.

Expoziția descrie un arc impresionant peste ultimele decenii – de la primele femei care au studiat arhitectura, la începutul secolului trecut, și au făcut încercarea de pionierat de a se impune în această profesie masculină, până la construcția epocii post-comuniste și a celei contemporane. Câteva portrete prezentate: Pionierele perioadei interbelice (Virginia Andreescu-Haret și Henrietta Delavrancea-Gibory), restauratoarele de marcă (Ioana Grigorescu, Rodica Mănciulescu) și arhitecte cu realizari excepționale din epoca socialistă (Elena Voinescu, Cleopatra Alifanti, dar și  Solange d’Herbez de la Tour, Georgeta Voia, Militza Sion) și certitudini și tendințe ale perioadei contemporane, premiate de Bienalele de Arhitectură (Georgeta Gabrea, Ildiko Mitru, Eliza Yokina, Silvia Demeter, Irina Filofi, Xwnia Furu), dar și arhitecte care au marcat prin implicare civică și educațională tendințe actuale ale arhitecturii românești (Silvia Demeter, Eliza Yokina, Mina Sava și Ilinca Păun Constantinescu).

FRAU ARCHITEKT. Peste 100 de ani de creativitate feminină – Arhitecte de excepţie din Germania şi România” se înscrie în acțiunea mondială de a asigura vizibilitate și de a face dreptate femeilor creatoare. Efortul UAR se concentrează pentru a face cunoscute, pe plan internațional, profesionistele remarcabile din arhitectura românească.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*