Expoziție la Centenar. Din atelierul războiului, în foaierul Sălii Thalia

Fundația Pro Art Hermannstadt organizează un eveniment cultural înscris în cadrul Centenarului României.

Proiectul „Istoria prezentului românesc – O limbă, o istorie, o națiune”, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, propune publicului sibian o expoziție cu planșe de tip roll-up, intitulată „Din atelierul războiului”, concepută de către Institutul pentru Cultura și Istoria Germană a Europei de Sud-Est (IKGS, Institut für deutsche Kultur und Geschichte Südosteuropas) din München și de Forumul Cultural German Europa de Est (Deutsches Kulturforum östliches Europa).

Fotografiile și textele selectate tematizează, pe cele cinci planșe, viața de pe front, viața cotidiană din spatele frontului, propaganda, dar și prelucrarea artistică și literară a războiului, având în prim-plan minoritatea germană din Transilvania.

Fiecare planșă conține fotografii în medalion cu tineri transilvăneni morți pe câmpul de luptă, precum și fotografii ale coperților unor cărți, broșuri și reviste apărute atunci, în perioada războiului.

„«Moartea este înghițită în victorie» este un citat dintr-o predică de război a prim-preotului și folcloristului german Adolf Schullerus. Propaganda este și a fost instrumentul conducătorilor de război. Clericii erau instrumentalizați, la fel ca și învățătorii, scriitorii, pictorii, graficienii sau fotografii. Iar conducătorii foloseau, desigur, orice mijloc de a transmite publicului larg care este situația de fapt, prin benzi desenate, broșuri și panouri scumpe, realizate grafic impecabil”, explică organizatorii proiectului.

Expoziția poate fi vizitată în foaierul Sălii Thalia, între 3 și 4 noiembrie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*