Facturi mai mici cu 100.000 de euro

Consiliul Judeţean Sibiu a devenit prima instituţie publică din judeţ care cumpără energie electrică la bursă. Astfel, se vor face anual economii de peste 100.000 de euro.

Săptămâna trecută, Consiliul Județean Sibiu a participat la licitația organizată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru achiziționarea de energie electrică pentru anul 2016. Nu mai puțin de nouă furnizori s-au înscris la runda de licitaţie, iar prețul cel mai mic a fost de 144,75 lei fără TVA pentru un megawatt, cerut de S.C. RCS-RDS S.A., compania omului de afaceri orădean Zoltan Teszari.

Eficiență pentru buget

Economia realizată astfel de Consiliul Judeţean împreună cu cele 42 de instituţii subordonate, în decursul unui an calendaristic, este de aproximativ 461.000 lei cu TVA. Consiliul și instituțiile subordonate consumă anual energie electrică în cuantum de aproximativ 9.700 MW, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Președintele Ioan Cindrea a explicat, ieri, unde vor merge banii economisiți din facturile la curent electric. „Licitaţia a fost declarată corectă şi cel mai important lucru este că această economie pe care o să o realizăm poate fi îndreptată către investiţii. Astfel, banii vor merge către continuarea modernizărilor la Spitalul Clinic Judeţean, unităţile de asistenţă socială şi drumurile judeţene. Dorim să eficientizăm şi mai mult cheltuirea bugetului Consiliului Judeţean motiv pentru care vom participa şi la licitaţia organizată pe Bursa Română de Mărfuri pentru furnizarea de gaze naturale”, a precizat Cindrea.

Urmează gazele

Principalele avantaje luate în calcul atunci când s-a luat decizia pieței libere prin licitație sunt următoarele: prețul – utilizarea mecanismului de negociere a prețului conferă posibilitatea îmbunătățirii suplimentare a prețurilor de către ofertanți față de ofertele financiare inițiale; în situația în care prețurile obținute nu se încadrează în plafonul propus, există posibilitatea de a negocia reducerea acestora cu ofertantul clasat pe primul loc în cadrul aceleiași ședințe fără să fie necesară reluarea întregii proceduri și termenul redus de desfășurare a procedurilor – ordinul este programat la tranzacționare în minimum 7 zile din momentul emiterii lui. Alte avantaje sunt executarea în bune condiții a contractului în baza sistemului de garanții utilizat, cât și ca urmare a atentei selecții a ofertanților înainte de a fi admiși la tranzacționare și existența unui număr mare de ofertanți datorită cantităților importante tranzacționate la nivelul total al pieței. Criteriul de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, iar noul furnizor va începe furnizarea energiei electrice din prima zi a anului 2016 și până la 31 decembrie 2016. Serviciul Achiziții al Consiliului Județean Sibiu a început deja pregătirea documentației pentru ca administrația județeană să participe în cursul lunii noiembrie și la licitația pentru achiziționarea gazelor naturale.

Cosmin PALcp@mesageruldesibiu.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*