Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari, model de bună practică la nivel european

Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari a fost acceptat în cadrul platformei Interreg Europe ca model de bună practică în domeniul ecoturismului și al produselor tradiționale locale, în cadrul proiectului internațional RAMSAT “Revitalizarea zonelor defavorizate și a zonelor montane prin turism alternativ durabil”, proiect finanțat prin programul INTERREG EUROPE 2014-2020, proiect în cadrul căruia este partener și Primăria Rășinari.

”Mărginimea Sibiului este recunoscută în Romania ca o destinație ecoturistică și un furnizor de produse locale tradiționale. Festivalul Brânzei și al Țuicii de la Rășinari, precum și alte evenimente din Mărginime, refectă aceste valori. Acesta este motivul pentru care în cadrul grupului tehnic de lucru al proiectului au fost selectate câteva exemple de bună practică din domeniul ecoturismului, festivalul de la Rășinari fiind printre acestea. Faptul că modelul de bună practică transmis de noi a fost acceptat pe platforma europeană Interreg Europe ne bucură și ne oferă garanția faptului că împreună organizăm evenimente de calitate în Rășinari și Mărginimea Sibiului”, spune Bogdan Bucur, primarul comunei Rășinari.

Festivalul Brânzei și al Țuicii reprezintă un exemplu de bună practică privind modul de construire a unui parteneriat puternic la nivel local pentru promovarea și dezvoltarea în mod durabil a zonei.

Festivalul reunește actori importanți, precum autorități publice locale, asociații și producătorii locali cu scopul de a promova patrimoniul culinar și cultural local. În acest sens, peste 5.000 persoane participă anual la acest festival. Evenimentul reprezintă si o oportunitate pentru 80 de producători din zonă de a-și vinde produsele, încurajând astfel dezvoltarea unui lanț scurt de valorificare a produselor. Mai mult, evenimentul a fost unul dintre evenimentele care au contribuit la câștigarea pentru Mărginimea Sibiului a premiului EDEN de la Comisia Europeană – Destinație de excelență în turism și gastronomie locală 2015.

Evenimentul a fost acceptat în cadrul platformei Interreg Europe pentru a fi luat drept exemplu și multiplicat și în alte regiuni ale UE.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*