Festivalul Plăcintelor, de Sfânta Maria Mare, la Tălmăcel

,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” a ajuns anul acesta la ediţia a II-a. Luni,  15 august 2022, de la ora 12.00, în satul Tălmăcel, din judeţul Sibiu, într-un loc liniştit, frumos, natural, în inima naturii, numit Lunca Largă, sunt așteptați toţi cei care îşi doresc să petreacă o zi plină de tihnă, într-o atmosferă veselă şi primitoare.

Nu întâmplător a fost aleasă  ziua de Sfânta Maria Mare pentru a sărbători deja faimoasa PLĂCINTĂ DE TĂLMĂCEL. Povestea spune că, în această zi, se plămădea prima plăcintă din recolta de grâu a anului în curs. Tot atunci, se cobora brânza de burduf preparată din laptele oilor duse în munte la începutul lunii iunie şi se scoteau primii cartofii din recolta anului.

Comunitatea tălmăceană se pregăteşte de festival

Pentru o experiență autentică, oaspeţii care trec pragul festivalului vor degusta delicioasele plăcinte, într-un decor rustic, tradiţional, întâmpinaţi de gazdele satului în frumoasele straie populare de mare sărbătoare. Gospodinele iscusite din Tălmăcel vor pregăti deja renumitele PLĂCINTE TRADIŢIONALE DE TĂLMĂCEL: plăcinta cu brânză de burduf de oaie şi cartofi, plăcinta cu brânză, cu prune sau cea cu mere. În cadrul evenimentului, producătorii locali din Tălmaciu şi Tălmăcel îşi întâmpină oaspeţii în cadrului Târgului de Bunătăţi Locale cu produse sănătoase, tradiţionale şi foarte gustoase. Cei care vor dori să nu uite toate aceste gusturi pot cumpăra pentru acasă bunătăţi de la producătorii locali.
,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel” este un proiect cultural – gastronomic organizat de Asociaţia ACT Sibiu, cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu, un program culinar care susține micii producători și economia locală, promovează hrana sănătoasă și încurajează turismul local responsabil. Este un eveniment dedicat atât comunităţii locale din Tălmăcel şi din întreaga zonă Tălmaciu, cât şi sibienilor şi turiştilor, un proiect care îşi doreşte să creeze o punte între lumea urbană şi cea rurală”, explică Claudia Buidan, managerul proiectului.

Plăcinte, tradiţii şi meşteşuguri

,,Festivalul Plăcintelor de la Tălmăcel”, aflat la a doua ediţie, oferă sibienilor, dar şi turiştilor posibilitatea de a experimenta diferite preparate, produse exclusiv de către producătorii locali din zona Tălmaciu. Evenimentul aduce un concept inedit, participanții vor fi transpuși în vremurile de odinioară, când sătenii luau masa chiar pe locul unde își desfășurau munca de zi cu zi. În cadrul proiectului, beneficiarii vor avea parte şi de activităţi ce includ mişcarea, printre care drumeţii în natură, plimbări cu şareta prin sat sau momente artistice tradiţionale. Organizatorii nu au uitat nici de cei mici, aceştia vor putea participa la ateliere de creaţie organizate de artişti talentaţi de la Atelierul Fain.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*