Festivalul ’’Prietenii muzicii/Pro Piano – România’’, la Sibiu

A patra ediţie dedicată Sibiului a festivalului naţional de pian ’’Prietenii muzicii’’ din cadrul ’’Pro Piano România’’  se va desfăşura în perioada 11-13 martie 2016.

Coperta  A5 SibiuIniţiatoarea acestui festival la Sibiu este profesoara de pian Enikő–Maria Orth, cu Medalia ,,Meritul pentru Învăţământ clasa I – a’’ .  Manifestarea este destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 18 ani, fiind divizată în 3 secţiuni: A – tineri care studiază pianul ca instrument principal, în școli și licee de muzică, B – tineri care studiază pianul fie ca instrument opțional, fie la Palatele Copiilor, Case de Cultură sau în sistem particular şi  C– ansamblu la 4 mâini (pe un pian). Sunt înscriși 157 de copii din 20 de orașe ale țării. Din Sibiu sunt 48 înscriși pentru secțiunile solo, plus două formații la  secțiunea C (4 mâini). Festivalul va fi găzduit de Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu, în Sala festivă (Corp A, etaj 2). Intrarea pe tot parcursul celor trei zile de festival este liberă.

Evenimentul este organizat de fundaţia culturală ’’Pro Piano România’’ în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Astra Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Filiala Judeţeană Sibiu a Uniunii Arhitecţilor din România (UAR).

Premii şi distincţii

În cadrul festivalului se vor acorda diplome de Excelenţă, de Merit, de Participare, Premii Speciale (pentru cea mai bună interpretare a unei piese româneşti, premiul J. S. Bach, premiul Fr. Liszt, premiu pentru prezenţă artistică deosebită, etc.) din partea Fundaţiei ’’Pro Piano România’’ şi patru premii speciale în bani din partea arhitectului Mircea Ţibuleac, în calitate de preşedinte al Filialei Judeţene Sibiu a UAR.

Despre Fundaţia Culturală ’’Pro Piano România’’

Fundaţia Culturală ’’Pro Piano România’’ a fost înfiinţată în anul 1996, în Bucureşti.  Din anul 2004 are Statutul de Utilitate Publică. Preşedintele ei este Stela Avesalon, profesoară de pian gradul I, cu Gradaţie de Merit și Diplomă de Excelență conferit de Ministerul Invațământului, pentru întreaga activitate.

Potrivit statutului său, fundaţia are ca scop principal depistarea, educarea, selecționarea şi subvenţionarea elitei artistice, culturale, muzicale, prin şcolarizarea în învăţământ autorizat a persoanelor fizice de orice vârstă, precum şi prin sprijinirea şi promovarea tinerilor supradotaţi, a talentelor reprezentative pentru muzica vocală şi instrumentală laică şi religioasă, pe plan naţional şi internaţional.

Scopurile festivalului

– Încurajarea învăţării unui instrument muzical, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităţilor mentale ale copiilor și tinerilor- Crearea unui  cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii îşi pot prezenta şi compara calităţile tehnico-interpretative însuşite- Oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber şi o posibilitate de direcţionare optimă a atenţiei şi al potenţialului de manifestări multiple ale copiilor

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*