Festivalul Zilele Vecinătății a scos în stradă peste 5.000 de sibieni

Peste 5.000 de sibieni, locuitori ai cartierului Dioda sau doar vecini, au participat sâmbătă și duminică la programele, concursurile și concertele organizate cu ocazia Festivalului Zilele Vecinătății, ce s-a desfășurat pe strada Hipodromului, potrivit organizatorilor.

Cei mai mici s-au distrat la piscina cu baloane și la toboganul gonflabil, și-au pregătit mașinuțe pentru a participa la concursul de maşinuţe de lemn „Pasionat de automibile Faurecia”, au dansat, au participat la cursurile din cadrul atelierului Englishforall Sibiu și și-au făcut costume de regi și regine alături de Diana Ribana.

Tinerii au dansat alături de trupa Deepcentral, DJ Mircea Mihăilă și Wildchild, au învățat primii pași de tango, iar cei mai în vârstă au avut ocazia să fie gazde pentru Junii Sibiului, alături de soliștii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Traian Stoiță, Camelia Cosma Stoiță și Radu Goța.

Festivalul a fost precedat, miercuri, 21 iunie, de o întâlnire a locuitorilor de aici cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, în care s-a vorbit despre recentele lucrări de reabilitare din zonă și de problemele comunității.

Istoria cartierului

Cu toții au aflat însă istoria cartierului și lucruri puțin știute de zona în care locuiesc. Aceste date, dar și multe alte lucruri interesante legate de această zonă a Sibiului, au putut fi aflate din ziarul Festivalului care a ajuns la fiecare locuitor al cartierului.

În perioada medievală, terenul era ocupat de pădurea Dumbrava care îşi făcea loc până în zona Dioda de astăzi. În această perioadă se trasează elementul care a fost definitoriu pentru viitoarea formare a zonei, mai precis se structurează drumul ce lega cetatea Sibiului de valea Oltului și de zona vamală. Acesta, alături de drumul ce ducea la Cisnădie, erau cele două drumuri directe dinspre Sibiu spre Țara Românească, peste munți. Până în perioada interbelică, drumul, devenit între timp stradă, a purtat numele de Calea Turnu Roșu. Astăzi, bulevardul se numește Vasile Milea și rămâne și în prezent una din principalele rute de legătură ale Sibiului cu restul României.

În secolul XIX, primele clădiri care se construiesc în zona Dioda de azi apar târziu, după mijlocul secolului al XIX-lea. Se construiesc aici clădiri militare, acestea făcând parte din complexul militar austro-ungar ce va modela Sibiul acelei perioade. De altfel, întreg terenul aparținea în acel moment armatei imperiale. Cea mai importantă clădire se construiește la câteva sute de metri de zona Dioda, fiind vorba de cazarma de infanterie. Aceasta este inaugurată la 1 octombrie 1891, pe locul curții Meierhof, care va fi extinsă în 1909.

Povestea modernă a zonei Dioda începe la mijlocul anilor ’60 ai secolului trecut, mai precis în anul 1965, când se construiește primul bloc de dimensiuni mari din Sibiu, bloc ce a rămas în memoria colectivă a sibienilor cu numele de „Blocul Turn”. Zona se dezvoltă în ritm alert mai ales din cauza dorinţei autorităţilor locale comuniste de a raporta îndepliniri şi depăşiri ale sarcinilor de plan în construcţia de locuinţe pentru oamenii muncii.

Începând cu 1980, cartierul este remodelat prin adăugarea a cinci blocuri de tip „plombă”, care vor închide astfel spațiile deschise dintre blocurile deja construite și vor reduce substanțial spațiul verde. Aceste blocuri vor fi date în folosință începând cu anii 1983-1984.

Construcţia complexului Dioda de pe Calea Dumbrăvii a început în anul 1993 şi a durat mai mult de 10 ani. Clădirea este a doua ca dimensiune din România, după Casa Poporului. Are 12 niveluri: două subsoluri, un mezanin, un parter şi opt etaje şi însumează 9.653 metri pătraţi construiţi, 3.007 mp de birouri şi 4.780 mp de săli de şedinţe şi holuri. Cele șapte terase au 1.200 mp.

Tradiția Vecinătății

Zilele Vecinătății și-a propus încă de la înființare, în urmă cu patru ani, să reînvie tradiția vecinătăților sibiene de odinioară atât de bine ancorată în cadrul comunității și să transforme pentru câteva zile străzile cartierelor în spații de petrecere a timpului liber.

Festivalul Zilele Vecinătății s-a aflat în acest an la a patra ediție. În anul 2014, a fost organizat în cel mai mare cartier al orașului, cartierul Hipodrom, cu o continuare a unui eveniment de mai mici dimensiuni in cartierul Terezian. În anul 2015. festivalul a avut un real succes în cartierul Vasile Aaron, iar anul trecut gazdă a festivalului a fost Valea Aurie. În fiecare an, festivalul Zilele Vecinătăţii este organizat de către Asociaţia pentru Înfrumuseţarea Oraşului Sibiu într-un cartier al Sibiului în care s-au realizat lucrări însemnate de înfrumuseţare a infrastructurii, pentru a sărbători noua faţă a zonei.

Zilele Vecinătăţii este un eveniment cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria municipiului Sibiu. Sponsori: Faurecia şi Unimat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*