Filarmonica de Stat Sibiu, invitată la cel mai mare festival de muzică din Ankara

Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu a fost invitată să închidă cea de-a 35-a ediție a festivalului „Ankara International Music Festival”, cel mai important eveniment muzical din Turcia.

Ansamblul sibian este inclus în programul festivalului alături de alte companii de renume de pe întreg mapamondul, printre care Orchestra de Cameră „Franz Liszt” (Ungaria) sau Georgia State Ballet „Sukhishvili”.

Cu vioara lui Enescu

Orchestra sibiană, condusă de dirijorul Constantin Grigore, va susține concertul simfonic de la Ankara joi, 26 aprilie, la MEB Sura Hall și îl va avea ca invitat pe violonistul Gabriel Croitoru. Programul concertului va cuprinde „Rapsodia Română nr. 1, în La major, op. 11” de George Enescu, Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia a 9-a „Din lumea nouă” de Antonín Dvořák.

Gabriel Croitoru va cânta pe vioara care i-a aparținut marelui compozitor român George Enescu. Cunoscută și sub numele de „Catedrala”, pentru acordurile sale impunătoare – vioara datează din 1731 și poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Vioara a fost cumpărată de Enescu, din fonduri proprii, marele compozitor și violonist român preferând instrumentul Guarnieri unui Stradivarius.

„Repetiție” la Sibiu

Concertul de la Ankara este o premieră pentru Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, fiind primul concert susținut în Turcia, acesta deschizând seria evenimentelor instituției sibiene dedicate aniversării Centenarului.

Publicul sibian va putea asculta programul concertului la Sala Thalia, cu o săptămână mai devreme,  respectiv joi, 19 aprilie, cu începere de la ora 19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*