Filmul „Jina“ al lui Dumitru Budrala va fi proiectat la festivalul „Sus pe muntele din Jina”, unde este așteptat și Pomohaci | PROGRAMUL FESTIVALULUI

Cel mai vechi festival al satelor sibiene, “Sus pe muntele din Jina”, a ajuns la a 47-a ediție. La eveniment este invitat și controversatul preot Cristian Pomohaci.

Sâmbată, 29 iulie, și duminică, 30 iulie, iubitorii tradițiilor populare sunt invitați la întâlnirea cu mândrii jinari și cu obiceiurile lor, la întâlnirea cu mâncarea românească și cu folclorul tradițional în cele mai îndrăgite forme ale sale, de la cântecul din fluier, la dansuri și cântece populare.

“Este un eveniment important pentru comunitatea noastră, un eveniment cu o istorie de aproape o jumătate de veac  și care vorbește despre noi, despre ceea ce suntem. Jina este centrul universului pastoral al Mărginimii, fostă  localitate grănicerească și sufletul altor așezări create de jinari în Carpați de-a lungul vremurilor. Suntem bucuroși de oaspeți și vă așteptăm să ne fiți alături la sărbatoarea cu cele mai vechi rădăcini în nedeile de altă dată”, transmite primarul Vasile Gheorghe Beschiu.

Anul acesta, la “Sus pe muntele din Jina” va avea loc proiecția filmului documentar “Jina”, produs și regizat de Dumitru Budrala, fiu al satului. Producția acestuia pătrunde, de-a lungul a 60 de minute, în miezul unei comunitați fascinante, trecută prin provocările timpurilor, dinainte de Imperiu și până astăzi . Filmul lui Budrala vorbește despre oameni și despre locuri, despre oamenii simpli puși de pază la graniță, despre determinarea acestora de a-și păstra religia în fața influențelor austro-ungare, despre drumul regelui Carol al II-lea prin sat, despre oierit și despre obiceiurile culturale. O comună întinsă pe o suprafața de 330 de kilometri pătrați, egală cu suprafața Bucureștiului, așezată  aproape de cer, în vârf de munte, cu un nume despre care nu se știe nici astăzi dacă vine din legenda unei zâne care ajungând în locurile  acestea nu s-a mai întors niciodată la câmpie sau dacă nu cumva a fost invers și legenda s-a creat după Jina (Zina , Zinna , Schina, Dzina și așa mai departe până la Jina de astăzi). Filmul lui Dumitru Budrala urmează aceeași cale ca și documentarul “Drumul regilor-Transalpina”, al aceluiași autor, care a fost  proiectat anul trecut tot în aer liber, la Jina. Proiecția va avea loc sâmbătă, 29 iulie, începând cu ora 22.00.

Seria evenimentelor speciale continuă duminică, de la ora 11.30, cu lansarea volumului “Jina, comună din Mărginime”, studiu monografic semnat de profesorul Dorin Bogdănel.


FESTIVALUL FOLCLORIC „SUS PE MUNTELE DIN JINA”

Ediţia XLVII, 29-30 iulie 2017

Organizatori: Primăria Jina, Consiliul Local Jina, Căminul Cultural

Program:

Sâmbătă 29.07.2017

Ora 19.00

·         în deschidere, IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina” (creaţie şi aranjament orchestral Stelian Stoica)

·         Ansamblul „Jidvei România” acompaniat de Orchestra Naţională Jidvei România împreună cu soliştii vocali ai Ansamblului: Sebastian Stan, Maria Stoica, Alexandru Popescu, Maria Uţiu, Alexandru Urs, Iulia Şchiau, Gabriel Bucur, Denisa Balu, Nicuşor Balu, Iulian Bic, Iulia Banciu, Dumitru Stroie, Ioana Şolea, Aurelian Adam, Daniela Popa, Andrei Invănuş, Alexandra Băcilă, Cosmin Prode, Cătălina Furdui, Raluca Dulău, Mihai Basarab, Ioana Agârbicean

Conducerea muzicală şi regia artistică: dirijor Stelian Stoica

·         „Junii Târnavei”

·         Recital Ovidiu Homorodean

Ora 22.00

·         film documentar „Jina” regizat de Dumitru Budrala

Proiecţia filmului va avea loc în Şesul Jinarilor.

Prezintă Răzvan Marcu

Ora 23.00

·         Recital Daniel Pop, Felicia Stoian și Maria Coman

Ora 24.00

·         foc de artificii

Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de Ioan Seleşi.

 

Duminică 30.07.2017

Ora 11.30

·         primirea oficialităţilor şi festivitatea de deschidere

·         lansarea cărţii  „Jina, comună din Mărginime” (studiu monografic), autor prof. Dorin Bogdănel

Prezintă Răzvan Marcu

Ora 12.30 : Program artistic:

Fanfara din Jina
·         Formaţia de fluieraşi din Jina (Veterani)

·         Formaţia de fluieraşi din Jina (Juniori)

·         Formaţia de dansuri a Şcolii Gimnaziale din Jina

·         Solişti locali: Cosmin Prode, Elena Olariu, Dumitru Stroie, Ionela Stani, Mitică Bebeşelea, Ioana Maria Sterp, Andrei Morariu, Luiza Paca, Ionică Beschiu, Ilie Liulea

·         Formaţia de fluieraşi din Şugag

·         Formaţii de dansuri din Corbii de Piatră şi Vaideeni

Ora 14.00

·         IMNUL FESTIVALULUI „Sus pe muntele din Jina”

·         Spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Naţional „Jidvei România” împreună cu soliştii vocali

·         Recital susţinut de tineri interpreţi din Ardeal, Banat şi Maramureş: Ionela Sterp,  Ciprian Silaşi, Cristian Tomoni, Georgiana Necşa, Florin Gherman și Carmen Şteţco.

·         Recital Sebastian Stan

·         Invitat special: Cristian Pomohaci

Prezentarea programului şi momentele umoristice vor fi realizate de Ioan Seleşi.

Spectacol filmat de Etno TV.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*