Final de stagiune la Filarmonica de Stat Sibiu: 53 de evenimente și peste 20.000 de spectatori

Astăzi este programat concertul de închidere a stagiunii muzicale 2018-2019 a Filarmonicii de Stat Sibiu. În perioada octombrie 2018 – iunie 2019, instituția a organizat 43 de evenimente muzicale, la care au participat peste 15.000 de spectatori.

Stagiunea muzicală a fost realizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

În a 69-a stagiune muzicală a Filarmonicii de Stat Sibiu au fost programate, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, 53 de evenimente muzicale, dintre acestea 39 fiind concerte simfonice, 4 recitaluri camerale și 10 concerte educative, evenimente la care au participat un număr de peste 20.000 spectatori. Publicul meloman i-a putut urmări la Sibiu, printre alții, pe dirijorii Theo Wolters (Olanda), Gabriel Bebeșelea (România), Horváth Gábor (Ungaria), Marijn Simons (Olanda), Tiberiu Soare (România), Cristian Oroșanu şi soliştii Remus Azoiței, Paula Seling, Răzvan Suma, Alexandru Anastasiu, Răzvan Popovici, Vlad Răceu ș.a.

Concertul simfonic de închidere a stagiunii, programat joi, 13 iunie, cu începere de la ora 19, la Sala Thalia, îl are invitat pe pianistul Viniciu Moroianu, iar Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu va fi condusă de dirijorul Cristian Oroșanu.

Construită cu grijă şi seriozitate, reputaţia prefesională a dirijorului Cristian Oroşanu a determinat prezenţa sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scotish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a. De-a lungul timpului, a avut ocazia să fie asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich şi Ingo Metzmacher. Mereu atras de latura pedagogică, Oroşanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de muzică din Iaşi şi a organizat mai multe cursuri internationale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională Iaşi şi la Filarmonica din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

Următorul proiect organizat de Filarmonica de Stat Sibiu, ”Concerte estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” va debuta cu un concert cu orchestra de cameră “Camerata Cibinensis” și ansamblul de alamă al Forțelor Aeriene Americane (US Air Force Academy Europe Band): “Vivaldi-Anotimpurile”, eveniment programat duminică, 23 iunie, la ora 19, la Biblioteca ASTRA, în sala festivă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*