FINALA Concursului de scris și zis Povești ZIP 2018 dedicat Zilei Internaționale a Povestitului

Concursul de scris și zis Povești ZIP 2018 dedicat Zilei Internaționale a Povestitului (World Storytelling Day), sărbătorită în întrega lume în ziua de 20 martie, se apropie de cea mai spectaculoasă etapă, cea de prezentare a poveștilor în sistem stand-up storytelling, urmată de desemnarea câștigătorilor.

În urma apelului de înscriere în concurs, au fost selectate 10 texte formidabile care vor fi povestite, pe îndelete, prin vocea autorilor, marți, 20 martie, începând cu ora 17:00, în lumina reflectoarelor de pe Scena din Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA – Sibiu, str. George Barițiu, nr. 5; etaj 2).

Cei care sunt pasionați de acest gen de spectacol, mai puțin cunoscut în România, sunt așteptați să descopere puterea cuvântului prin vocea celor zece povestitori de soi bun, intrați în competiție: Adrian Corneliu Bratu, Mihaela Bunea, Doris Ioana Faff, Teodora Minea, Teodora Mihaela Mitea, Isabella Moldovan, Antonela Munteanu, Georgeta Poiană și Paula Spătăcean.

Programul de stand-up storytelling va fi completat cu două momente magister: 

Invitat Special prin prezența dnei Nora Damian (scriitor-povestaș), cu Povestea unui destin 

și 

Din partea Astrei – un moment fusion pus în scenă de Anca Vasilescu (storytelling), Simona Cornea (sunet terapeutic) și George Părăian (coregrafie) – Poveste cu suflet pereche.

Seara de 20 martie se va încheia cu anunțarea căștigătorilor care vor beneficia de o călătorie organizată și oferită de Cabana dintre Vii APOLDIA HOTELS & CO SRL și Pensiunea Grosspold, PARTUM INVEST SRL; un curs gratuit de perfecționare în tehnica storytelling și alte strategii creative oferit de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, precum și includerea poveștilor într-un volum antologic, trilingv ZIP 2018, editat de Editura Armanis și promovat la nivel local, național și european. 

Eveniment realizat cu susținerea Consiliului Județean.

***

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu celebrează Ziua Internațională a Povestitului prin organizarea unui Concurs de scris și zis Povești. Concursul are drept obiectiv încurajarea oamenilor, cu vârsta peste 16 ani, indiferent de pregătire școlară/ academică să-și exprime ideile, emoțiile și imaginația, într-un mod creativ și să participe, în mod voluntar, la competiții cu valoare artistică. Tema internațională pentru anul 2018 este Wise Fool, un subiect controversat, dar care a generat povești spectaculoase ce vor fi aduse în fața publicului sibian, chiar de creatorii lor.

***

Storytelling

Sau Arta povestirii este o metodă ce are ca punct central povestea, un traseu narativ în care personajul central urmează un șir de etape prestabilite. Povestea nu poate să existe fără povestitor șpublic. Dialogul dintre aceste trei elemente face ca metoda să poată fi folosită atat în scop formativ/educational cât și terapeutic.

Familiaritatea cu ideea de poveste face ca metoda să aibă aplicabilitate la un public variat din punct de vedere al vârstei și al contextului social, cultural și economic.

În ultimii ani, dinamica din zona comunicării verbale, non-verbale și/sau virtuale, a adus din nou aproape de cultura urbană ideea de rostire, de poveste, de rostire de poveste. Prin storytelling se accesează arhetipurile ancestrale, singurele care pot oferi omului modern pacea interioară, echilibrul și busola pentru drumul plin de peripeții în care eroul, în cele din urmă, își împlinește destinul, departe de irosirea de sine și de timp.


Anca Vasilescu, generator proiect 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*