Florin Neag: „Medicina nu înseamnă miracol, ci sacrificiu, dăruire și pregătire neîntreruptă“

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a evoluat într-o direcție bună, a gestionat bine criza Covid-19 și a reușit să redea serviciile de sănătate populației județului, consideră managerul Florin Neag, pe ultima sută de metri a unui mandat plin de provocări.

Ați ajuns la șefia SCJU Sibiu în cea mai dificilă perioadă din istoria recentă. Ce v-a determinat să vă asumați această responsabilitate? Regretați acum această decizie?

Într-adevăr, contextul în care am preluat funcția de manager al SCJU Sibiu și apoi cel în care mi-am desfășurat activitatea a fost unul aparte, chiar atipic, din cauza pandemiei COVID-19. Dar funcția de manager al celei mai mari instituții sanitare din județ, cu relevanță la nivel regional, este una care m-a onorat și în același timp m-a obligat, chiar dacă este vorba de o mare responsabilitate. Am acceptat propunerea doamnei Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, din dorința de a ajuta la depășirea perioadei dificile traversată de spital și din dorința de a administra eficient activitatea instituției, astfel încât să le oferim cetățenilor serviciile medicale de care au nevoie cu promptitudine și la un nivel calitativ cât mai ridicat. Am fost convins că voi primi întreg sprijinul din partea Consiliului Județean, ceea ce s-a confirmat, precum și sprijinul echipei de profesioniști ai spitalului. Nu regret nici un moment decizia luată.

Cu ce misiune ați pornit la drum? În ce măsură planurile dvs. au devenit realitate?

Misiunea principală cu care am pornit la drum a fost gestionarea eficientă a pandemiei și efectelor acesteia coroborată cu continuarea dezvoltării infrastructurii și serviciilor spitalului. Cred că am reușit să facem acest lucru. Sigur, nu a fost ușor. Gradul de dificultate al gestionării activității este unul ridicat, dar, repet, am avut parte de sprijin și de implicarea tuturor.

Care sunt provocările cu care vă confruntați?

Cea mai mare provocare a fost crearea unui mediu de lucru și a condițiilor necesare ca spitalul să poate răspunde situației epidemiologice speciale generată de răspândirea Sars-CoV2 și de apariția valului trei al pandemiei. Așadar activitatea a trebuit să fie permanent adaptată contextului epidemiologic. Au fost câteva luni de foc. O altă provocare a fost asigurarea și gestionarea unui buget pe anul 2021. Concomitent cu eforturile și măsurile implementate în acest sens, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a vizat și organizarea unei activități medicale corespunzătoare pentru pacienții cu celelalte afecțiuni, aceasta fiind o altă provocare.  Lista de provocări poate fi completată cu asigurarea echipamentelor și dotărilor necesare, precum și a condițiilor pentru derularea obiectivelor de investiții în reabilitarea unor pavilioane, astfel încât să se mențină și continuitatea serviciilor. Aș adăuga pe lista provocărilor și necesitatea reorganizării activității medicale, conform evoluției actuale a pandemiei, precum și sprijinirea campaniei de vaccinare.

Cum ați reușit să eficientizați activitatea?

Eficientizarea s-a realizat printr-o serie de măsuri: împărțirea spitalului în zone „roșii” și „verzi” care au fost permanent adaptate necesităților; crearea și respectarea cu strictețe a unor circuite funcționale și a unor condiții axate pe siguranța tuturor celor care beneficiază de serviciile medicale spitalicești, precum și pe siguranța întregului personal; asigurarea continuității stocurilor de medicamente și materiale sanitare; implementarea unor măsuri suplimentare pentru comunicarea cu aparținătorii pacienților COVID prin linii de telefon dedicate; menținerea unei colaborări interinstituționale coerente cu celelalte instituții ale statului: Direcția de Sănătate Publică, Prefectura, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și, nu în ultimul rând, Consiliul Județean Sibiu; reorganizarea activității și creșterea capacității de internare pentru pacienții cu alte afecțiuni. Această măsură este una foarte importantă, deoarece în urma ei s-au realizat următoarele: numărul de paturi din zona verde a crescut de la 600 la 799; numărul de paturi Covid s-a redus de la 225 la 86; clădirea medicală a spitalului (una dintre cele mari) cu secțiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală și Reumatologie), Medicală II, Gastroenterologie a reintrat integral în zona verde; compartimentele Diabet-Nutriție, Oftalmologie și Endocrinologie au reluat internările; concomitent, spitalul va continua să interneze pacienți infectați cu SARS-CoV2.

Reorganizarea este o etapă complexă, ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni, iar la stabilirea numărului de paturi s-a ținut cont și de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituției. Toate aceste aspecte au influențat structura actuală, care este una temporară.

Practic, la Spitalul Județean, lucrările nu se opresc niciodată. La tot pasul găsești un șantier. Care sunt investițiile derulate în timpul mandatului dvs.?

Se lucrează pe mai multe fronturi și la mai multe pavilioane care aveau nevoie de renovare completă.

Cele mai importante lucrări care au început recent sunt cadrul proiectului „Reabilitarea termică a unor clădiri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”, implementat și gestionat de către Consiliul Județean Sibiu și pentru care am reușit predarea amplasamentelor: reabilitarea termică a pavilionului Dermato-Venerologie – în valoare de 2,3 milioane lei, reabilitarea termică a clădirii Blocului Chirurgical și a Maternității – în valoare de peste 30 milioane de lei. Sunt proiecte ample care vor crește semnificativ calitatea condițiilor de cazare și tratament.

Un alt proiect foarte importat la care s-a dat startul lucrărilor este extinderea și modernizarea Unității de Primiri Urgențe a SCJU Sibiu, în valoare de circa 8,5 milioane de lei.

Foarte importantă este și reluarea lucrărilor de reabilitare a clădirii Neurologie – un proiect de circa 14,5 milioane de lei.

Ca în fiecare an, se desfășoară și activități de igienizare și reparații curente, în funcție de necesități.

Cum arată proiectul de care sunteți cel mai mândru?

Nu există perfecțiune, dar e bine să tindem către aceasta și să încercăm să facem tot ceea ce se poate pentru a evolua. Consider că am evoluat într-o direcție bună, că am gestionat bine criza Covid și că am reușit să redăm serviciile de sănătate populației județului. Sunt mândru de toate proiectele și de echipa de la spital, din toate sectoarele de activitate. Am găsit aici oameni de o înaltă calitate morală și profesională, atât în cadrul TESA, cât și în rândul personalului medical, oameni pe care orice manager și-ar dori să-i aibă în echipă. Le mulțumesc tuturor.

Pentru că sunt convins că și managerii au de învățat uneori, v-aș întreba ce lecții v-a oferit experiența de la SCJU Sibiu.

Din orice experiență de viață se învață. Am abordat orice activitate în am fost implicat de la premisa că șansa la învățare este un proces continuu. Îi înveți pe ceilalți, dar și înveți de la ei. Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat este că medicina nu înseamnă miracol, ci sacrificiu, dăruire și pregătire neîntreruptă. Am învățat că, în relația cu oamenii, cu pacienții, trebuie să privim lucrurile atât obiectiv, cât și empatic și să găsim echilibrul între acestea. De multe ori am fost pus în situația în care a trebui să fiu obiectiv în decizii, dincolo de starea emoțională care caracteriza situația respectivă. Rolul de conducător implică de multe ori realism și pragmatism. Și, nu în ultimul rând, mi s-a reconfirmat că sănătatea este cel mai de preț dar.

Ce mesaj aveți pentru viitorul manager care va fi desemnat prin concurs?

Îi transmit viitorului manager să aibă încredere în echipa cu care lucrează și să facă tot ceea ce  ține de el pentru continuarea investițiilor în sănătate, atât în infrastructură, cât și în resursa umană. Aceasta este condiția esențială pentru performanță și calitate.


Putem reveni la scenariul „roșu“ în cel mai scurt timp

Spitalul Județean este pregătit în eventualitatea unui nou val al pandemiei, despre care specialiștii vorbesc tot mai des în ultima perioadă, susține directorul medical Călin Cipăian. Joi, 25 iunie, în zona ATI-Covid era internat un singur pacient. „În prezent, traversăm o perioadă favorabilă, numărul infectărilor a scăzut considerabil. Sperăm ca această situație să țină cât mai mult timp, dar, în același timp, trebuie să rămânem prudenți. Ne-am confruntat cu un virus extrem de agresiv și imprevizibil care poate prinde din nou putere toamna, care este o perioadă propice circulației și răspândirii virusurilor. Tocmai de aceea, organizarea actuală a spitalului, cu clădiri, trasee și personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. În acest sens, există un plan de reziliență. Astfel, dacă rata de ocupare a paturilor ATI și non-ATI pentru îngrijirea pacienților COVID depășește timp de o săptămână pragul de 90%, se va demara o procedură de avizare a creșterii numărului de paturi Covid. Așadar, organizarea actuală are un caracter interschimbabil, fiind gândită revenirea înapoi în «roșu» în cel mai scurt timp procedural posibil. Ne exprimăm speranța că respectarea măsurilor de prevenție și siguranță de către populație, coroborată cu derularea campaniei de vaccinare vor duce și pe mai departe la scăderea/limitarea numărul de infectări, astfel ca spitalul să poată deservi cu precădere pacienții care au nevoie de servicii medicale“, ne-a declarat conf.dr. Călin Cipăian.


A consemnat Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*