Florin Piersic împlineşte astăzi 82 de ani. Actorul vine în curând la Sibiu

O viaţă dedicată teatrului şi filmului românesc! Actorul Florin Piersic împlineşte, astăzi, 82 de ani şi va fi sărbătorit de prieteni şi familie, la Bucureşti. „Maestrul” iubeşte şi este iubit deopotrivă de public şi crede că i-a fost ursit „dragul de viaţă şi bucuria de a trăi”.

Florin Piersic nu poate rămâne o clipă departe de scenă şi joacă în piesele care îi sunt dragi şi care umplu sălile. Ieri a fost la Constanţa, cu ”Străini în noapte”, alături de Medeea Marinescu, apoi va juca la Sibiu, pe 1 februarie, opera ”Peer Gynt”.

Actorul va juca pentru prima dată alături de artiștii sibieni, inconfundabila sa voce urmând să se suprapună pe muzica live. „Rolul naratorului Florin Piersic este de a contura povestea, suprapunând textul peste muzica lui Edvard Grieg, creând astfel spațiul perfect pentru a intra în poveste, alături de personaje și muzică. Muzica este realizată de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului și maestrului Ilarion Ionescu Galați”, precizează Filarmonica de Stat Sibiu. La pian va evolua solistul Dmitrii Kiselev, cu repertoriu Franz Liszt – Concert nr.1 pentru pian şi orchestră în Mi bemol major și Edvard Grieg – Suita Peer Gynt nr. 1, op. 46 Suita Peer Gynt nr. 2, op. 55. ”Peer Gynt” face parte din stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii Sibiu, iar biletele se vor pune în vânzare începând cu data de 29 ianuarie, la prețul de 20 sau 30 lei, în funcție de poziția locului în sală. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari.

Pentru Florin Piersic, scena înseamnă viaţă, iar publicul îi dă puterea de a continua rolurile memorabile, printre care se numără Lennie din ”Oameni şi şoareci”, Peer din ”Peer Gynt”, Lev Nicolaevici Mîşkin din ”Idiotul” sau Pierre din ”Străini în noapte”, scrie agenția Mediafax, preluată de Monitorul de Cluj. La împlinirea a 82 de ani de viaţă şi la 62 de ani de la absolvirea, în 1957 a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) Bucureşti când a devenit actor cu acte în regulă, cum îi place să spună, Piersic este, în continuare, adulat, aclamat, aplaudat de spectatorii care umplu sălilele de spectacole. Artistul respiră teatru, recită poezii, bate ţara în lung şi-n lat, de la Iaşi, la Carei, la Hunedoara, apoi la Focşani, Oradea sau Galaţi, şi onorează invitaţii din străinătate pentru a fi alături de românii din Diaspora.

Născut în Cluj în 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost apropiat încă din copilărie de scena Teatrului Naţional clujean unde a început ”să fure” meserie, vrăjit de interpretările de pe scenă. A debutat în 1959 cu rolul principal, cel al lui Richard Dudgeon din piesa ”Discipolul diavolului” la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar de atunci a jucat neîntrerupt în piese de teatru şi în filme. Cariera cinematografică a lui Florin Piersic cuprinde peste 55 de filme de diverse genuri, de la cele istorice – ”Mihai Viteazu”, ”Neamul Şoimăreştilor”, ”Columna”, ”Pintea”, ”Fraţii Jderi”, seria ”Haiducii”, de acţiune – ”Duelul”, ”Explozia”, comedii – ”Eu, tu şi Ovidiu” sau pentru copii – ”De-aş fi Harap Alb”.

De departe, personajul cu care se identifică în cinematografia românescă este cel al lui Mărgelatu, pe care l-a jucat în şase filme, începând cu ”Drumul oaselor”.

Actorul mărturisea într-un interviu că a devenit Florin Piersic datorită dragostei sale pentru oameni şi respectului pentru profesia aleasă. ”Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele”, spunea acesta.

Pentru prestigioasa carieră artistică, Florin Piersic a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar în anul 2012 a primit cetăţenia Republicii Moldova.

În anul 2011, cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca a primit numele ”Florin Piersic” ca recunoaştere a apartenenţei sale la urbea de pe Someş.

La 82 de ani, spectatorii i se adresează cu apelativul ”Maestre”, dar lui nu-i place acest cuvânt şi, modest în măreţia lui, le cere tuturor să îi spună simplu, pe numele mic, Florin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*