FOTO De ce a fost Sibiul important pentru realizarea Marii Uniri

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga”, Sorin Radu, a explicat miercuri, cât de important a fost Sibiul pentru realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

„La Sibiu, începând de la mijlocul secolului al XIX-lea, s-au născut cele mai importante instituţii ale românilor transilvăneni şi aici s-a dezvoltat cu predilecţie lupta naţională şi mişcarea naţională a românilor, începând cu Mitropolia românilor ortodocşi, continuând cu alte instituţii esenţiale, cum sunt Banca Albina, Asociaţiunea ASTRA, primul partid al românilor din Transilvania şi nu în ultimul rând instituţii esenţiale de cultură şi organe de presă esenţiale, precum Tribuna, Telegraful Român, Foaia Poporului şi altele. Toate aceste instituţii au creat în comunitatea sibiană un focar care a fost favorabil luptei naţionale. La 1 Decembrie 1918, Sibiul se afla printre puţinele oraşe în care mişcarea naţională se dezvolta liber. În 2 decembrie 1918, a doua zi de la realizarea Marii Uniri, aici se vor muta cele două instituţii fundamentale care vor administra Transilvania până la integrarea ei deplină în Statul român. Mă refer la Consiliul Dirigent şi la Marele Sfat Naţional”, a declarat Sorin Radu, citat de Ziarul Lumina.

Sibiul nu a avut azi, o parada militară, de Ziua Naţională, ci doar o slujbă religioasă şi o ceremonie militară restrânsă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*