FOTO. Intervenție culturală care țintește copiii, în premieră, nu doar în municipiul Sibiu

În 4 și în 5 mai, aproximativ 140 de elevi de la Școala 21 și la de la Școala 4 din Sibiu sunt invitați să descopere similitudini între basmele românești și poveștile de pe alt continent (în speță cel african). Compania independentă BIS Teatru va prezenta mai multe reprezentații ale spectacolului POVEȘTI AFRICANE, care le are în distribuție pe Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah.

FOTO: BIS Teatru

Copiii vor descoperi similitudini surprinzătoare între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile tradiționale românești. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiței Nsangi, Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, ș.a.m.d).

Pornind de la asemănările și deosebirile detectate, inspirați de spectacol și de întâlnirea cu cele două carismatice actrițe, copiii vor inventa povești noi (însoțite de desene) în săptămâna ulterioară vizionării spectacolului.

Poveștile și desenele rezultate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor va fi plăsmuită o poveste locală, nouă, originală, care va îmbina elemente din cele două culturi.

Basmul rezultat, cu puternice influențe locale, va fi prezentat și diseminat în mediul online la începutul lunii iunie a anului curent.

Este al treilea an la rând când echipa Bis Teatru inițiază astfel de intervenții culturale în școlile din Sibiu, printr-un exercițiu activ de stimulare a creativității copiilor.

Anul acesta este însă pentru prima dată când activitățile din cadrul proiectului vor fi implementate și în alte localități din județul Sibiu. Mai precis, în 11 și 12 mai, 100 de elevi din Mediaș, Nemșa și Blăjel vor viziona spectacolul Povești africane și vor fi la rândul lor, părtași la creația comună a unui basm nou, original.

Identitate în diversitate (povestea noastră) este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu (prin Agenda Educațională) și de Consiliul Județean Sibiu (prin Agenda de Tineret).

Proiectul, implementat de ASOCIAȚIA BIS (Bis Teatru) este realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și cu Asociația Interakt Arts.

Propunem o intervenție culturală care țintește copii cu vârste cuprinse între 6 și 10 ani. Vom pătrunde în mediul lor, vom intra în dialog cu ei. Acest dialog se transformă pe nesimțite într-un spectacol, a cărui apariție surprinzătoare este o actriță care vine de pe un continent îndepărtat (pe care oamenii au altă culoare a pielii), pentru a ne spune o poveste de la ea de acasă. Vom descoperi alături de copii că povestea africană are similitudini surprinzătoare cu poveștile pe care deja le cunoaștem.

Spectacolul este doar un pretext pentru ca cei mici să își folosească spiritul de observație și abilitățile cognitive pentru a pune alături prin comparație povești din lumi care par atât de diferite și de îndepărtate. Astfel, proiectul va stimula creativitatea copiilor, iar în același timp le va releva propria identitate printr-un exercițiu activ de înțelegere firească a diversității.” (Andrada Grosu, actriță)

La sfârșitul lunii mai, POVEȘTI AFRICANE (un spectacol Bis Teatru, scris și regizat de Bogdan Sărătean) va fi parte din Program cultural național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, ca parte a proiectului “Unitate în diversitate – Basme românești și africane”.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*