FOTO: Kilogramele în plus, fugărite la sală. Aglomerația din supermarketuri s-a mutat în sălile de sport

Fie că rezoluția de început de an a fost să se apuce de sport, fie că au fost cuprinși de remușcări după mesele copioase de sărbători, care le-au adus multe kilograme în plus, luni, în prima zi lucrătoare a anului 2022, sibienii au dat buzna în sălile de sport, pentru a face mișcare. Și împătimiții sportului, cei care merg regulat la sală și-au reluat antrenamentele.

Una dintre sălile de sport situate în zona centrală a Sibiului a fost pustie luni toată ziua. Administratorul sălii a putut număra pe degete clienții care i-au călcat pragul în timpul zilei. Seara însă, când sibienii au ieșit de la serviciu, situația s-a schimbat radical. După ora 19 sala a fost luată cu asalt de cei care își doreau cu ardoare să scape de kilogramele în plus acumulate de sărbători, atât bărbați, cât și femei.

Iar de la ora 19.30, instructorul de kickbox a fost mulțumit să vadă, pe lângă practicanții deja cunoscuți, multe fețe noi.

Doar restricțiile impuse de pandemie au împiedicat sala să funcționeze la capacitate maximă.

„După sărbători a venit multă lume la kickbox. Deoarece este un sport foarte complex, poate cel mai complex sport, pentru că lucrează în primul rând inima, cardio, în al doilea rând musculatura, coordonarea micărilor, și, nu în ulțimul rând, mintea. Este un sport care te dezvoltă atât psihic, cît și fizic, și te învață să te aperi și să te ferești în situațiile periculoase. Kickbox-ul te întărește din toate punctele de vedere. În plus, această disciplină nu are vârstă. Noi avem clienți de toate vârstele care vin, dornici să practice acest sport. Și, spre surprinderea mea, chiar și multe doamne și domnișoare”, explică Adrian Gavrilă, instructor de kickbox și fitness.

După goana în magazine, goana pe banda de alergare

Însă nu doar pentru kickbox au venit sibienii la sală.

„În general oamenii prind gustul sportului după sărbători. Mai de voie, de nevoie. Din păcate, de abia după o perioadă sedentară, încărcată cu mâncăruri și băutură îi apucă remușcările, se gândesc la sănătatea lor și la aspectul exterior și vin să dea jos kilogramele în plus și să se regătească pentru vară, pentru plajă. Dealtfel, cele mai aglometare perioade din an sunt acum, după sărbători, și la finalul primăverii, când începe sezonul estival. Atunci lumea vine la sala și vrea, într-o perioadă foarte scurtă de timp, să obțină rezultate pe care alții le obțin în ani de zile.  Iar asta e destul de greu. Chiar și eu, care fac sport de la vârsta de 7 ani, adică de 24 de ani, încă tot nu sunt mulțumit de felul în care arât și consider că încă mai am mult de muncit”, continuă Adrian.

 

La sală, dar cu restricții

 

Administratorul sălii de fitness recunoaște că pandemia și restrictiile impuse de aceasta, respectiv închiderea sălii pentru lungi perioade de timp, iar apoi reducerea capacității la 50% și introducerea obligativității certificatului verde, i-au afectat mult afacerea.

„Pandemia ne-a ținut în casă o lungă perioadă de timp, și asta se simte chiar și acum, după sărbători. Nu e ca în anii trecuți, când aveam cam de trei, patru ori mai multă lume în sală. Acum nu ne permit restricțiile și regulile. În plus, încă există oameni care nu vor să se vaccineze, iar noi nu îi putem primi. Așadar, pandemia ne-a afectat extraordinar de mult. Dealtfel, toate ramurile sportive au fost profund afectate. Însă clienții noștri vechi, împătimiții sportului, vin în orice situație. S-au vaccinat și vin, în ajun de Revelion, și în a treia zi a Anului Nou… indiferent, vin cu regularitate. Nimic nu îi oprește”, spune Dorel Lomnășan, administratorul sălii de sport.

 

Părțile bune ale pandemiei

Însă Adrian recunoaște faptul că această pandemia are și părți bune. ”Ceea ce observ acum, după pandemie, e că tot  mai mulți oameni, care nu au avut de-a face de sportul, au început să se intereseze de această activitate. Se ambiționează să vină la sală. Își aduc și copiii la sport. Iar când văd că vine la sala întraga familie, mamă, tată, fiu, fiică, pentru mine e cea mai mare satisfacție.

Tot mai mulți adulți, și din păcate și copii, se luptă cu obezitatea și cu bolile cauzate de lipsa de mișcare, de sedentarism. Puțini oameni înțeleg că sportul îi ajută nu doar să arate bine și să se dezvolte bine în exterior. Sportul te ajută să-ți menții sănătatea și buna funcționare a organelor interne, dezvoltă concentrarea și întărește psihicul. <<Mens sana in corpore sano>> nu e doar un clișeu. E o realitate pe care cei care fac sport în mod regulat o înțeleg cel mai bine”, conchide Adrian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*