FOTO. Pregătiri PERICULOASE pentru lucrările agricole! Pompierii au fugit de la incendiu la altul

Pompierii din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au răspuns, în weekend-ul ce a trecut, unui număr de peste 130 de solicitări venite pe numărul de urgență 112. În această perioadă, 113 persoane au primit asistență medicală de urgență din partea echipajelor de prim-ajutor medical calificat SMURD.

Foto: ISU Sibiu

Totodată, în acest sfârșit de săptămână, pompierii sibieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 4 incendii de vegetație uscată, care au afectat un număr total de 50.000 de mp de vegetație. Incendiile s-au manifestat pe raza localităților Sibiu, Avrig și Șura Mică.

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și pun în pericol locuințele și chiar viețile omenești.

De asemenea, fumul generat de aceste incendii poate afecta grav traficul rutier!

Atragem atenția cetățenilor că aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane, cât și materiale.

Respectați măsurile de prevenire

Având în vedere că arderile necontrolate pot provoca adevărate dezastre, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu face apel la cetăţeni, să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

  • condiţii meteorologice fără vânt;
  • colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*