FOTO Revoltător la Tălmăcel! Câine împușcat lângă școală, în plină zi

Câinele unei familii din Tălmăcel, Iggy, un Labrador de patru ani și nouă luni a fost împușcat mortal, marți după-amiază, în plină stradă, la numai 50 de metri de locuința familiei, lângă școală. Oamenii au depus reclamație la Poliția Animalelor, și, între timp au găsit indicii și despre autorii faptei, care nu ar fi la prima „ispravă“ de acest fel.

Incidentul, extrem de grav, dacă luăm în calcul faptul că s-a tras cu o armă în mijlocul unei localități, lângă școală, s-a petrecut marți, în jurul orei 16.00. „Familia mea are două proprietăți în Tălmăcel, aproprate una de cealaltă. Tatăl meu a mers să dea de mâncare câinilor, iar apoi i-a lăsat să iasă din curte. Ei așa sunt obișnuiți: ies din curte și merg prin spatele casei, prin spatele școlii, prin grădină, în cealaltă curte. Unul dintre câini a ajuns acasă, cum era obișnuit, însă Iggy nu. Așa că tatăl meu a pornit în căutarea lui. L-a găsit repede, lângă școală, la nici 50 de metri de casă. Zăcea pe marginea drumului și deja nu mai avea semne vitale. Totul s-a întâmplat în…10 minute. Nu avea urme vizibile de răni, așa că a sunat-o repede pe sora mea, care este medic veterinar. Ea a ajuns de urgență și a observant o plagă minoră prin împușcătură. Noi suntem absolut șocați! Vă dați seama că putea fi tatăl meu ținta acelei puști”, povestește Iulia Martin.

În căutarea dreptății

Șocați și revoltați de cele întâmplate, oamenii au încercat să afle ce s-a întâmplat de fapt cu câinele lor, pe care îl iubeau ca pe un membru al familiei. „Sora mea a dus corpul lui Iggy la Spitalul Veterinar Transilvania, unde echipa de medici a fost foarte promptă și au dat dovada de profesionalism prin modul în care ne-au oferit suport. Acolo i-au fost făcute radiografii și au întocmit un raport. S-a constatat că leziunile interne provocate de proiectile au fost cauzatoare de moarte. Câinele era clinic sănătos și fără patologii clinice. Au găsit trei gloanțe provenite de la o pușcă cu aer comprimat în corpul lui Iggy. Apoi sora mea a mers cu câinele la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară în Cluj-Napoca, unde în cadrul disciplinei de Anatomie Patologică s-a efectuat examenul necropsic.”, explică femeia.

Demersuri legale

În paralel, stăpânii lui Iggy au făcut toate demersurile legale pentru ca vinovații să fie trași la răspundere. „După ce a fost împușcat Iggy, noi am sunat la Poliție și ne-au îndrumat către Poliția Animalelor. Azi dimineață (n.r. – miercuri dimineață) sora mea s-a dus și a depus și o declarație, pentru care încă nu a primit număr de înregistrare. Au spus că vom primi mâine (n.r. – joi), pentru că astăzi este depusa cererea la Registratură și că vor lua legătura și cu Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, deoarece e și de competența lor. Dar vom merge și noi și vom mai depune o reclamație și la acel Serviciu, pentru că nu vom permite sub nicio formă ca persoana sau persoanele care au făcut așa ceva să rămână nepedepsite. Acum așteptăm să se finalizeze necropsia și să primim raportul de la Cluj. Cu acela vom merge din nou la Poliție și vom aștepta ca oameni legii să își facă datoria.”, spune femeia. Tot ea povestește că Iggy era un câine extrem de prietenos, iubea mult copiii și adora să se joace cu ei. Nu au avut niciodată nicio reclamație de la nimeni din cauza lui.

 

Indicii despre autori

Iulia Martin locuiește momentan în Scoția, dar este în permanentă legătură cu familia de acasă și face tot ce poate pentru ca ucigașii lui Iggy să fie trași la răspundere, înainte de a omorî și alte animale sau, mai rău, de a răni sau chiar omorî pe cineva. Femeia a postat cazul pe mai multe grupuri de Facebook și informațiile nu au întârziat să apară. ”Am primit de la oameni multe indicii despre cine ar fi făptașii. Deocamdată nu am dovezi legale, însă ne ocupăm de asta. Se pare că sunt tineri din localitate, care nu sunt la prima abatere de acest fel. Toți oamenii care au răspuns la postarea mea mi-au indicat aceleași persoane. În urmă cu câțiva ani, respectivele persoane au fost văzute împușcând și alte animale, care, din fericire, au supraviețuit. Proprietarul animalelor i-a văzut cu ochii lui și a depus reclamație la Poliție, dar nu s-au luat măsuri. Acum însă, există Poliția Animalelor și ne punem toată încrederea în autorități că vor lua măsurile legale și îi vor pedepsi pe vinovați. Mai ales că proprietarul celorlalte animale are încă proiectilele extrase din animale lui, el a văzut clar cine a împușcat animalele, iar noi vom avea proiectilele extrase din Iggy, astfel încât Poliția va putea face o expertiză balistică și este imposibil să nu găsească vinovații”, este de părere Iulia.

 

Până la 7 ani închisoare

Miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede majorarea limitelor pedepselor şi amenzilor contravenţionale în cazul acţiunilor de cruzime faţă de animale. Astfel, noua lege prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor cu intenție, schingiuirea lor, organizarea de lupte, precum și pentru zoofilie. În prezent, legea 205 din 2004 prevedea închisoare doar între 3 luni și un un an ori amendă penală.

 

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*