FOTO-VIDEO. Bătrânețe în singurătate și sărăcie. La 72 de ani are doar câinii și pisicile care îi țin companie

Povestea sfâșietoare a unui bătrânel singur, uitat de lume, care are grijă de zeci de suflete necuvântătoare, a stârnit reacții prompte din partea oamenilor de bine din Sibiu. Asociația PAN a sărit imediat în ajutorul omului, i-a dus provizii și a preluat o parte din câinii și pisicile de care avea grijă.

Lângă noi trăiesc mulți oameni care abia își duc existnța de pe o zi pe alta, oameni singuri, bolnavi, uitați de lume dar care, găsesc resurse de a avea grijă de sufletele nevinovate care le oferă companie și afecțiune. Un astfel de caz trist este cel al domnului Iancu Anton, din satul Zlagna, sat aparținător de comuna Bârghis. Bătrânul trăieste singur, la marginea satului, într-o casă dărăpănată, în sărăcie lucie. Soția i-a murit de puțin timp, răspusă de o boală care i-a adus multă suferință, iar omul a rămas singur, înconjurat doar de zecile de câini și pisici de care avea grijă împreună cu soția sa. Trăiește din ajutorul sociale, 154 de lei pe lună, și din mila unor vecini care, ocazional, își mai aduc aminte de el.

Cu toate acestea, își iubește necondiționat animăluțele care îi țin companie de când i-a murit soția și are grijă să nu le lipsească mâncarea. Hrănește chiar și câinii și pisicile abandonate care ajung la casa lui, în căutare de hrană și adopost.

Zilele trecute cazul domnului Iancu Anton a ajuns pe facebook. O asociație pentru protecția animalelor din Sibiu s-a mobilizat imediat pentru a prelua o parte din animalele de care are grijă omul și, vâzând în ce condiții trăiește bătrânul, oamenii au strâns bani pentru a-i cumpăra provizii, alimente și medicamente.

”Nu am putut rămâne indierenți în fața acestui caz. Bietul om, din puținul lui, avea grijă de atâtea animale. Am fost impresionați de faptul că, în trei zile am reușit să strângem o suma considrabilă din donații și, la sfârșitul acestei săptămâni am plecat spre Zlagna. Am mers încărcați cu multe provizii, mâncare, consumabile și medicamente, atât de necesare pentru domnul Anton cât și pentru celelalte animăluțe aflate în grija lui. Pe lângă faptul că se străduia ca toate animalele sale să aibă strictul necesar, mai asigura hrana și pentru animalele din vecini care petrec foarte mult timp la el în curte.”, spune Ana-Maria Făgădar, vicepreședinta Asociației PAN.

Membrii asociației au fost impresionați de bunătatea și luciditatea bătrânului de 72 de ani și și-au dus la îndeplinire și misiunea.

”Am preluat de la domnul Anton un motan, două pisici adulte, o pisicuță de câteva luni, o mamă cu 4 pui și o cățelușă foarte prietenoasă. Mai avea un câine, care era destul de agresiv cu străinii. Acela am decis să îl lăsăm acolo, să îl apere, din moment ce stă singur. La plecare, domnul Anton a insistat sa ne ofere din puținul lui, un cadou. Era o statuetă mică, care îl reprezenta pe Isus. A zis că <<să ne ajute Dumnezeu și să ne dea sănătate, pentru ceea ce facem>>. Dar nu am putut accepta. I-am explicat că dânsul are mult mai multă nevoie decât noi în acest moment de ajutor. Totodată, i-am promis că ne vom întoarce de Paști, să-i ducem din nou provizii și alimente și să-i oferim o masa adevărată de sărbătoare, la care visează de foarte mult timp.”, povestește, emoționată, Ana-Maria Făgădar.

Persoanele care doresc să se implice și să-l ajute pe domnul Iancu Anton sau să sprijine salvarea animalele abandonate, pot contacta Asociația PAN pe pagina de facebook https://www.facebook.com/PAN.protectie.animale.natura sau e-mail asociatiapansb@gmail.com.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*