FOTO. VIDEO Fenomenul abandonului a scăpat de sub control. Poliția Animalelor începe să se implice

Polițiștii sibieni din cadrul Biroul pentru Protecția Animalelor Sibiu s-au autosesizat după ce ieri, pe grupurile pentru protecția animalelor de pe rețelele de socializare a circulat intens o postare a unui sibian care a fotografiat un individ în timp ce abandona un câine în parcarea unui supermarket de pe Mihai Viteazul. Zilnic sibienii sesizează pe rețelele de socializare numeroase cazuri de abandon, iar asociațiile pentru protecția anumalelor nu mai fac față puhoiului de animăluțe nevinovate abandonate de indivizi iresponsabili și fără suflet.

Foto: facebook Csaba Bartos

Postarea unui sibian care sesiza un caz de abandon a unui câine în parcarea Lidl de pe B-dul Mihai Viteazu a devenit repede virală pe grupurile de protecția animalelor de pe rețelele de socializare. ”Proprietarul camionetei cu numărul SB**GZG a abandonat un câine negru cu zgarda roșie în parcare Lidl de pe Mihai Viteazul.”, aceasta a fost postarea scurtă, cu poze, care a fost distribuită intens de sibieni. Oamenii care au distribuit și au comentat postarea s-au arătat absolut scandalizați și revoltați de gestul individului și au solicitat Poliției Animalelor să se sesizeze. Ceea ce s-a și întâmplat.

”Verificăm cu maximă responsabilitate orice sesizare. Polițiștii specializați în domeniul protecției animalelor efectuează deja verificări pentru a lămuri situația prezentată și a aplica măsurile legale in consecință.”, au răspuns polițiștii sibieni în această dimineață, într-o postare distribuită tot pe rețelele de socializare.

 

Câini abandonați în Sadu

Tot ieri a fost sesizat un alt caz de abandon pe pagina de facebook a comunei Sadu. Au fost postate chiar și imaginile surprinse de o cameră de supraveghere stradală, în care se vede cum un individ oprește autoturismul pe marginea unei străzi din comună și aruncă, efectiv, patru câini. ” Un individ care a căzut cu el însuși de cuviință, a recurs la acest gest necugetat și a dovedit că este lipsit de respect și de suflet! Poate ne ajutați să îl identificăm și Politia Animalelor să îl sancționeze conform prevederilor legale. Rugăm distribuiți!”, este apelul lansat au administratorii paginii.

Video: facebook Comuna Sadu

Fenomen îngrijorător

Fenomenul abandonului ia amploare în Sibiu, iar asociațiile pentru protecția animalelor sunt obsolut copleșite de numărul mare de pisici și câini abandonați și nu mai reușesc să găsească soluții pentru a-i prelua și a-i caza. Practic, sunt abandonate mai multe animăluțe decât pot fi preluate de asociații și adoptate de sibienii responsabili.

Tot ieri, Animal Life Sibiu prezenta cazul trist al unei pisicuțe care a fost găsită după ce a zăcut rănită câteva zile, sub o mașină. Pisica avea răni deschise, grave, a suferit enorm însă, deși voluntarii Animal Life au preluat-o și au dus-o la veterinar, aceasta nu a mai putut fi salvată. Acesta este rezultatul combinației fatale dintre indiferență, abandon și neimplicarea autorităților în campanii de sterilizare masive.

Foto: facebook Animal Life Sibiu

” În doua săptămâni am postat peste 60  de pisici pentru adopție, marea lor majoritate pui (de la câteva zile de viata, la câteva săptămâni). Cred că vă puteți da și dumneavoastră seama că nu toate vor ajunge în familii responsabile și iubitoare, multe vor ajunge în cele din urma sa îngroașe rândul pisicilor de pe stradă, să dea naștere altor și altor pui nedoriti, să moară lovite de mașină, chinuite de „oameni” sau bolnave. În timp ce aceste peste 60 de pisici au beneficiat de promovare, alte sute sunt în stradă, bolnave, fără hrană, fără adăpost, nu știe nimeni de ele, sau poate știu, dar nu le pasă”, este concluzia tristă la care au ajuns voluntarii Animal Life Sibiu.

Amenzi usturătoare, dar fără efect

Polițiștii sibieni țin să le reamintească inconștienților care abandonează animale că, în conformitate cu noile reglementări legale intrate în vigoare în luna mai a acestui an,

”abandonarea sau alungarea unui animal a cărui existență depinde de îngrijirea omului constituie contravenție conform art. 6 alin. 2 lit. e din Legea nr. 205/2004 republicată și este sancționată de art. 26 alin 2 din aceeași lege,cu amendă cuprinsă între 3.000 si 12.000 lei.”

Până acum însă, oamenii de rea-credință care preferă să abandoneze în loc să sterilizeze, nu par intimidați de înăsprirea legislației în domeniul protecției animalelor.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*