FOTO VIDEO. Sibianul Dan Tomozei l-a comemorat pe Avram Iancu pe cel mai înalt vârf al Colinei Parfumate din Beijing

Gest EMOȚIONANT al jurnalistului sibian Dan Tomozei”, care locuiește de mai bine de 11 ani în Beijing, China. Alături de familie și un grup de prieteni români și chinezi, a urcat pe cel mai înalt vârf al Colinei Parfumate din Beijing, pentru a-i aduce un pios omagiu ”Crăișorului Munților”.

Sursa foto: www.dantomozei.ro

La împlinirea a 150 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu, cel mai mișcător gest de cinstire a celui supranumit ”Crăișorul Moților” vine de la mii de kilometri distanță, tocmai din China. Jurnalistul sibian Dan Tomozei a urcat alături de familie și prieteni români și chinezi pe cel mai înalt vârf al Colinei Parfumate din Beijing, pentru a-i aduce un pios omagiu lui Avram Iancu. L-au cinstiti pe marele erou așa cum se face la noi, la români, însă, a avut parte de o surpriză neașteptată din partea unui prieten chinez: special pentru acest eveniment, Gao Chunhua, profesor la Conservatorul de Muzică din Xi’an, a învățat și a interpretat la nai “Balada lui Iancu”.

Sursa video:Facebook Dan Tomozei

”Cu familia, cu prieteni români și chinezi, pe 10 Septembrie, am urcat pe cel mai înalt vârf al Colinei Parfumate. De acolo, scrutând spre Vest, poți imagina că vezi România.
Au fost ore de rugăciune, de gânduri și cânturi pentru Avram Iancu. Am imaginat că suntem la Vidra de Sus, acolo unde toți românii ardeleni s-au ridicat, în Țara Moților, în Țara Aurului și curajului pierdute din nou pentru o vreme.
Vera a făcut doi colaci și am aprins o lumânare, rostind o rugăciune în memoria lui Avram Iancu și a tuturor celor deja pomeniți. Ilinca și Smaranda au cântat “Marșul lui Iancu”, odată învățat, devenind noua lor bucurie. Am pregătit mâncare românească, am închinat o gură de pălincă și de vin românesc, întru memoria și cinstirea înaintașilor. Dar, poate cel mai frumos cadou primit de la prietenii chinezi a venit de la bunul prieten Gao Chunhua, profesor la Conservatorul de Muzică din Xi’an, la clasa instrumentelor de suflat, care a făcut o pasiune pentru naiul românesc. La rugămintea mea, Gao a învățat piesa “Balada lui Iancu” și a interpretat-o, construind o nouă punte în lungă și frumoasă prietenie româno-chineză.”, explică Dan Tomozei.

Sursa foto: www.dantomozei.ro

Motivația românului este foarte simplă: Avram Iancu nu trebuie uitat! Iar astfel de mici evenimente constituie liante între puținii români care trăiesc departe de țara lor, în îndepărtata Asie. Sunt momente care îi unesc și le alină dorul de țară.

”Cum sufletul nu poate fi despicat, despre conștiință poți vorbi doar în două variante: este sau nu. Pasiunea mea de sânge este voievodul martir Constantin Brâncoveanu, însă Crăișorul moților este o parte din ceea ce suntem ca români, o uriașă lacrimă care odată gustată ne întărește și urcă spre ceea ce trebuie să înțelegem că suntem ca neam.

Prin urmare, până când sau dacă voi mai ajunge în Țară, o să te rog să notezi cu majusculă, la marginea mea de lume încerc să nu uit cine sunt, cine suntem, deși aici lumea e lume, oamenii sunt oameni, oricât se străduiesc cei din Occident să arate că este altfel. Nu poți măsura și judeca ce nu poți cuprinde și înțelege. Departe fiind, încerc să fac din asta, măcar din când în când, motiv de întâlnire și poveste cu românii de aici, cu prietenii chinezi, dar și pentru fetele mele, încă pui de român. De peste zece ani, de Ziua Națională – 1 Decembrie, mergem cu Tricolorul pe Marele Zid. Pe 15 August, de Sfânta Maria, suntem cu martirii Brâncoveni. Iată, acum, nu se cuvine să nu marcăm, după umile puteri, memoria Crăișorului Moților.”, spune Tomozei.

Sursa foto: www.dantomozei.ro

Tot el, cu durere în suflet, atrage atenția asupra unui monument istoric de o incontestabilă valoare care a fost lăsat în paragină exact în inima Sibiului.

”Dacă tot am amintit de Sibiu, orașul meu ca o rană deschisă, nu pot să nu amintesc că pe Strada Mitropoliei, la câțiva pași de Primăria Sibiu și de Piața Mare din centrul orașului, casa în care Avram Iancu a vorbit despre drepturile românilor este în paragină.
În anul 1968, pe clădirea cu numărul 7 de pe Strada Mitropoliei din Sibiu, la 120 de ani de la revoluția din 1848, a fost dezvelită o placă comemorativă cu textul: <<În această casă a poposit în toiul evenimentelor din 1848 în drumul său spre Munţii Apuseni, Avram Iancu (1824-1872), membru al Comitetului Naţiunii Române>>.

Potrivit Primariei Municipiului Sibiu, vorbim de un imobil de secol XIV-XVIII, cu subsol, parter şi etaj, înscris în lista patrimoniului istoric și arhitectural.
După practicile la modă, după ce a fost evacuată, clădirea a fost retrocedată și lăsată în degradare. Fațada clădirii, care poartă o placă din marmură care evidențiază numele lui Iancu în rândul celor care au format Comitetul Național al Românilor, a fost acoperiră cu schele și uitată de proprietari, dar mai ales de cei care trebuie să poarte grija memoriei națiunii române din Transilvania.”, constată, de departe de casă, sibienul.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*