FOTO VIDEO „Udatul Ionilor” din Tălmăcel – tradiția veche de peste 100 de ani

Precum este obiceiul locului, astăzi, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul au fost sărbătoriți cu mare fast Ionii, Ioanele și derivatele acestor nume la Tălmăcel. În fiecare an la Tălmăcel, în ziua de 7 ianuarie are loc „Udatul Ionilor”, tradiție veche de peste 100 de ani.

Sărbătoare cu mari pregătiri

Organizatorii se pregătesc încă de la Crăciun pentru această zi importantă. Călărașii își împodobesc caii cu chindee (ștergare), ciucuri, steaguri tricolore și flori, iar junii și junesele satului se ocupă de carul alegoric tras de boi. În Ajunul Bobotezei, preotul sfințește apele, dar și animalele care se pregătesc pentru paradă.

Ziua debutează creștinește, cu slujba dedicată Sfântului Ioan Botezătorul. Localnicii se strâng la biserica din sat unde se roagă ca anul ce tocmai a venit să fie unul bun și roditor. După încheierea slujbei din lăcașul de cult, călărașii, junii și junesele, îmbrăcați în straie populare, pleacă în alai din capul satului spre biserică, unde sunt întâmpinați de ceilalți participanți la eveniment. Râul este locul cel mai important în această zi, deoarece aici se „udă” sărbătoriții zilei. Conform tradiției, primul care este scăldat în apă este preotul, urmat de primar. Atât primarul Ioan Oancea, cât și viceprimarul Ioan Opincariu au fost udați astăzi în cinstea celebrării zilei onomastice.

Motivul pentru care se păstrează tradiția „Udatul Ionilor”

„Udatul Ionilor” este cea mai importantă tradiție din zonă, deoarece aceasta marchează încheierea sărbătorilor de iarnă și începerea unui nou an. Conform tradiției, odată cu atingerea apei râului, Ionilor li se iartă păcatele din anul tocmai încheiat.

După cum spun bătrânii satului, obiceiul este atât de vechi, încât nu se știe cu exactitate când a debutat. Unii săteni susțin că anul Marii Uniri a fost cel în care primii locuitori ai orașului au sărbătorit astfel Boboteaza.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*