Fred Nuss, cetățean de onoare al municipiului Sibiu

Primăria Sibiu a înmânat fotografului sibian Fred Nuss însemnele titlului de cetățean de onoare al municipiului, în cadrul unei ceremonii oficiale.

foto: Sebastian Marcovici

Vineri, 2 martie, Primăria Sibiu a organizat ceremonia de acordare a titlului de cetățean de onoare fotografului sibian Fred Nuss, titlul fiindu-i conferit de Consiliul Local Sibiu prin HCL 476/2017.

Printre invitații la ceremonie s-au numărat consilieri municipali, conducerea Primăriei Sibiu, reprezentanți ai publicațiilor cu care Fred Nuss a lucrat și continuă să lucreze, precum și prieteni și colaboratori ai laureatului din diverse domenii.

foto: Sebastian Marcovici

Viceprimarul Corina Bokor a dat citire documentului Laudatio in Integrum și i-a înmânat lui Nuss diploma de cetățean de onoare al municipiului Sibiu și cheia simbolică a orașului.

foto: Sebastian Marcovici

Artistul a rostit, apoi, un discurs emoționant, în care a subliniat că, în tot ceea ce facem, pasiunea pentru acel lucru este esențială pentru succes. De asemenea, Fred Nuss s-a declarat un om fericit pentru tot ceea ce a realizat în viață, atât profesional, cât și personal și s-a arătat foarte onorat de această distincție.

foto: Sebastian Marcovici

Dintre invitați, a luat cuvântul Martin Bottesch, președinte al FDGR Sibiu și vechi prieten al lui Nuss, subliniind simțul umorului care îl caracterizează pe fotograful și omul Fred Nuss. Radu Stănese, reprezentant al Fotoclubului Orizont, l-a felicitat pe laureat și i-a înmânat diploma de membru de onoare al clubului. Redactorul șef al ziarului Hermannstadter Zeitung, Beatrice Ungar, a ținut să-i mulțumească lui Nuss pentru contribuția adusă ziarului prin fotografiile și măiestria sa. Și Onuc Nemeș, fostul director al Bibliotecii Astra, a luat cuvântul pentru a arăta cât de valoroasă este munca de atâtea decenii a fotografului sibian.

foto: Sebastian Marcovici

LAUDATION IN INTEGRUM

Frideric Günther Nuss, cetățean de onoare al Municipiului Sibiu

 

Domnul Fred Nuss s-a născut la Sibiu în anul 1934 și nu a părăsit niciodată Sibiul ca să locuiască altundeva. Tot la Sibiu a și studiat. Acesta a făcut mai întâi ucenicia în meseria de electrician, s-a inițiat în strungăria de fier, mecanică fină și sudură electrică miniaturală. Ambiția sa, dorința de a învăța și spiritul său de autodidact l-au făcut să se specializeze în fotografie. Bacalaureatul l-a susținut la Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi s-a căsătorit în 1966 cu Ecaterina, o persoană despre care Fred Nuss spune că este un partener valoros, cu care se consultă și personal și profesional, apreciind ochiul format și sensibil al soției sale. 

Principala sa calitate, după cum el însuși declară, este faptul că este autodidact. Condus de ambiție, curiozitate și pasiune, Fred Nuss s-a instruit singur, cumpărând cărți și reviste de specialitate pe care le consideră “singura posibilitate de a-ți umple cutia craniană”

Domnul Nuss a colaborat cu Tribuna pentru a prezenta orașul în fotografii. A desfășurat o activitate de 55 de ani la cotidianul sibian, realizând numeroase fotografii de presă. Articolele Tribunei au fost însoțite de imaginile suprinse de fotograf: de la peisaje și detalii arhitecturale ale clădirilor orașului, până la investiții, fotografii cu personalitățile orașului, de la concerte și evenimente culturale până la vizite oficiale primite de Sibiu. Semnătura lui Fred Nuss a ajuns o marcă a calității fotografice, a sensibilității, a atenției la detaliu și a unui perspective inconfundabile. De aceea, fotografiile lui Fred Nuss le recunoaștem și fără semnătură.

Legat de activitatea sa la Tribuna, în ultimii opt ani, Fred Nuss a avut rezervată periodic o pagină de ziar cu instantanee din oraș, o adevărată cronică a vieții cotidiene din Sibiu însoțită de comentarii și uneori de umor. S-au strâns peste 350 de pagini de ziar din care artistul își propune să scoată un nou album.

De asemenea, a colaborat cu ziarul Hermannstadter Zeitung încă de la începuturile sale. Ziarul sibian în limba germană Hermannstader Zeitung l-a avut alături pe Fred Nuss încă din 1968, când gazeta apărea sub denumirea Die Woche. Și pentru acest ziar domnul Nuss a furnizat fotografii de presă suprinzând imagini și evenimente din oraș.

Domnul Fred Nuss a avut și are o activitate expozițională de excepție. Prin fotografiile sale, Fred Nuss a fost de mulți ani și continuă să fie un ambasador al Sibiului. Sute, chiar mii de fotografii cu frumusețea orașului, a clădirilor sale, a oamenilor săi și a vieții sale dinamice au fost cuprinse în albume și în expoziții care au fost prezentate în țără și străinătate, contribuind la promovarea imaginii Sibiului și la creșterea vizibilității orașului. Una dintre expozițiile cele mai importante este cea realizată la Marburg, oraș înfrățit cu Sibiul. Albumele lui Fred Nuss au călătorit spre multe țări fiind oferite ca adevărate cărți de vizită deminitarilor care au vizitat Sibiul. Fotograful Fred Nuss are deci o îndelungată experiență și activitate în domeniul fotografiei artistice. Datorită acestor a și obținut titlul de artist al Federației Internaționale a Artiștilor Fotografi.

Cea mai apropiată colaborare o are cu Salonul Internațional de Artă Fotografică, acesta având loc la Sibiu. De peste 10 ani domnul Nuss face parte din juriul acestui salon, recunoscându-i-se astfel experiența și măiestria. Prin această colaborare, domnul Nuss contribuie la formarea viitorilor artiști fotografi. 

În același domeniu al expozițiilor, trebuie menționat că Fred Nuss este și un portretist priceput. Artistul a realizat și expus peste 140 de fotografii tip portret cu personalități din Sibiu, dar și în general, din România. Expoziția a fost găzduită chiar de sala expozițională a Primăriei Sibiu și a fost foarte apreciată. Domnul Nuss pregătește în prezent o nouă expoziție cu portrete.

În același domeniu, al fotografiei portret Fred Nuss a avut o colaborare importantă cu Academia Română. Artistul a colaborat cu Dr. Theodor Enăchescu și în cadrul unui proiect de cercetare a fotografiat sute de oameni din sate și comune din jurul Sibiului (Cisnădioara, Poplaca, Dridif, Drăguș) care să servească studiilor antropologice. 

Domnul Nuss este și fotograf de eveniment. Pasionat de jazz încă de la vârsta de 11 ani, artistul fotograf Fred Nuss a realizat în 1975 până în prezent fotografii de eveniment, organizând în acești ani șase expoziții cu imagini de atmosferă și portrete. Prin aceste fotografii a promovat o parte importantă a vieții culturale a Sibiului. 

Fred Nuss este și un fotograf de înaltă precizie și detaliu. Un proiect de suflet al său și unul are a reprezentat o provocare pe care a apreciat-o a fost fotografia martor. Artistul a colaborat cu medici sibieni, realizând fotografii de mare precizie și finețe în operațiile conduse de aceștia. Detaliile trebuiau să fie precise până la nunța corectă a țesuturilor fotogrfiate. Aceste fotografii martor au plecat alături de studii și cercetări medicale spre multe țări ale Europei.

Laureatul de astăzi este și un amator de macrofotografie. Artistul a realizat fotografii și prin această tehnică care presupunea fotografierea de foarte aproape, căutând detaliul. Detaliul l-a fascinat pe domnul Nuss care a avut răbdarea și finețea să se apropie cu instalații speciale la 8 mm de subiectele sale, utilizând reflectoare de mărimea unui creion.

Pentru a încheia această scurtă expunere despre o activitate profesională deosebită, voi da citire unei declarații a domnului Fred Nuss dintr-un interviu recent:

„Fără oameni, dați-mi voie să vă spun, un oraș este mort. Un oraș trăiește, e ca o ființă vie și dacă nu cuprinzi întreaga activitate a acestui oraș, lucrarea este sărăcită”

Pentru promovarea Sibiului prin fotografiile sale timp de 55 de ani, pentru că este o personalitate și un personaj deosebit al Sibiului, pentru calitățile sale profesioanale, pentru că are suflet de sibian pe care îl transpune atât de bine în imagini, Consiliul Local Sibiu și primarul Municipiului Sibiu i-au acordat domnului Frideric Günther Nuss titlul de cetățean de onoare al Sibiului.

Sibiu, 2 martie 2018

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*