Furtul secolului, continuarea: O scriitoare naivă și Capul de Arlechin

Tabloul „Cap de Arlechin” pictat de Pablo Picasso, pe care o româncă a crezut că l-a găsit într-o pădure din judeţul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse şi televiziunea olandeză Nos.


Furtul
Era noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, când alarma dată la muzeul Kunsthal din Rotterdam avea să anunţe furtul secolului. Şapte lucrări de valoare au dispărut în acea noapte, în mai puţin de trei minute. Mai târziu, anchetatorii aveau să afle că românii Radu Dogaru şi Adrian Procop, ajutaţi de Eugen Darie, au reuşit să intre în muzeu şi să fugă cu lucrările în acuarelă şi ulei. Picasso, Matisse, Gauguin, Monet. Şapte tablouri valoroase au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012. Despre ele s-a crezut până azi că au ars într-o sobă din Tulcea. Şi totuşi, la 6 ani de la furt, un tablou, valorând 800.000 de euro, apare odată cu prima zăpadă sub un copac
Condamnări cu închisoarea la doi ani după furtul secolului
În octombrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat pe Adrian Procop la şase ani şi 10 luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare.
Petre Condrat, în cazul căruia instanţa de fond a decis să plătească o amendă de 45.000 de lei pentru tăinuire, nu va trebui să mai achite această sumă, conform deciziei CAB. Curtea de Apel Bucureşti i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie şi Radu Dogaru să plătească 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 27 februarie 2014, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.

Scrisoarea, ca un mesaj de sinucidere. Pe urmele lui Picasso
Continuarea poveștii
Povestea a reprezentat interes pentru regizori şi scriitori. Mira Feticu, scriitoare de origine română, care locuieşte în Olanda, spune că în urmă cu două săptămâni a primit o scrisoare care conţinea indiciile despre locul unde se află tabloul „Tete D ‘Arlequin“, pictat de Pablo Picasso.
Mira Feticu este nimeni alta decât autoarea best-seller-ului „Tascha”, care are ca subiect furtul tablourilor renumite în 2012,


„Am primit o scrisoare acum 14 zile pe adresa mea de serviciu din Haga. Scrisoarea era o foaie albă de hârtie pe care erau scrise opt rânduri în româneşte. Suna ca o poezie a cuiva care parcă dorea să se sinucidă. Spunea că nu mai vrea să păzească tabloul lui Picasso şi eu nu am înţeles la început. Părea un fel de scrisoare sinucigaşă. Am uitat-o în geantă, seara am găsit-o şi am citit-o şi atunci mi-a picat fisa. Am înţeles că e unul dintre tablourile furate acum câţiva ani. L-am sunat pe poliţistul din Rotterdam, care s-a ocupat de caz atunci şi el mi-a spus că o să mă sune înapoi, dar nu m-a sunat. Atunci eu m-am simţit datoare să fac ceva. Am vorbit cu colegul meu, care e scriitor ca şi mine. Am venit în Bucureşti, am luat o maşină şi ne-am dus acolo, am urmat indiciile din scrisoare”, a spus Mira Feticu.
Aceasta a povestit că indiciile din scrisoare erau exacte şi după ce a găsit primul copac, a săpat printre zăpadă şi frunze uscate şi a găsit tabloul.
„Indicaţiile erau extrem de exacte. Nu a fost deloc complicat. După ce am găsit primul copac de care scria în scrisoare, l-am găsit pe al doilea şi am răscolit zăpada şi stratul de frunze moarte , apoi cu un băţ, nu am avut răbdare să mă duc după hârleţ, am tras plasticul la suprafaţă şi în plastic era înfăşurat tabloul. Dacă e autentic sau fals, asta nu mai e treaba mea”, a povestit Mira Feticu.
„Am plâns, a fost emoţionant. A fost ca şi cum am redat ceva oamenilor, ceva ce s-a pierdut, a fost un moment intens, am descoperit ceva minunat, ce pot da înapoi omenirii. E intens şi e şi obositor. Vă daţi seama, nu e ca şi cum ai sta într-un restaurnat la un pahar de vin. De la ora 2 noaptea vorbesc cu cei care fac ancheta, mergem acolo unde am găsit, refacem scenarii”, a mai spus scriitoarea.

Tabloul, 800.000 de euro, a ajuns la ambasada Olandei
Potrivit informaţiilor primite, duminică, de Poliţia Română, două persoane, de cetăţenie olandează, s-au prezentat, sâmbătă seara, la Amabasada Olandei, din Bucureşti, cu un tablou.
„Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a anunţat autorităţile române, iar, la acest moment, o echipă formată din procurori D.I.I.C.O.T. şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. efectuează cercetări, pentru lămurirea tuturor aspectelor (audierea persoanelor, cercetarea locului în care au afirmat cele două persoane că au găsit tabloul, expertize criminalistice). De asemenea, menţionăm că tabloul a fost predat autorităţilor române, urmând ca, în cursul zilei de mâine (luni – n.r.), să fie trimis Muzeului de Artă a României, pentru a fi expertizat”, a transmis Poliţia Română.
Potrivit DIICOT, sunt investigate împrejurările în care un tablou semnat Picasso valorând aproximativ 800.000 de euro a fost găsit pe raza judetului Tulcea. „Tabloul care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez se afla în custodia autorităţilor române şi urmează să fie expertizat”, a transmis DIICOT printr-un comunicat de presă.
Ataşatul de afaceri interne din cadrul Ambasadei Olandei a fost cel care a anunţat autorităţile române, fiind formată o echipă din procurori şi poliţişti ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR care audiază persoane şi fac cercetări la locul în care cele două persoane au spus că au găsit tabloul. La scurt timp, autorii farsei au recunoscut că au intenționat doar să se distreze pe seama scriitoarei. Tabloul din pădure era un FALS!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*