Gastronomia sibiană a făcut impresie la Berlin

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a vernisat expoziția „Două regiuni în Europa – Regiunea Centru și landul Brandenburg”. Evenimentul de la Ambasada României de la Berlin a avut loc în cadrul vizitei de lucru privind implementarea strategiilor de specializare inteligentă, la care participă reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale din regiunea Centru, alături de reprezentanți ai ADR Centru.

Standul Sibiului a fost amenajat după conceptul programului Regiune Gastronomică Europeană 2019

Din delegația Sibiului au făcut parte președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, administratorul public al municipiului Sibiu, Ioana Leca, primarul orașului Săliște, Horațiu Răcuciu, și primarul comunei Biertan, Mircea Dragomir. Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a oferit o cină la sfârșitul evenimentului, însoțită de vinurile Gorgandin și bere artizanală locală (1717, Bere Sibiu, Eco-Zen, Nembeer, Urban Brewery).

Parteneriat exemplar

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru, având susținerea Ministerului pentru Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului din landul Brandenburg, au realizat o expoziție de excepție la ambasada din Berlin. În cadrul evenimentului s-au prezentat toate cele șase județe din Regiunea Centru, cu materiale bilingve, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene, o mențiune specială fiind pentru județul Sibiu, care în acest an are statutul de Regiune Gastronomică Europeană. Exponatele principale au călătorit în Landul Brandenburg și în centrul Transilvaniei, la Alba Iulia, apoi la Ambasada Germaniei din din București și vor pleca, săptămâna viitoare, la Reprezentanța Landului Brandenburg de la Bruxelles. Patronat de ambasadorul Emil Hurezeanu, evenimentul a reunit circa 100 de invitați care au discutat despre aspectele comune, dar și diferite, între cele două regiuni din Germania și România, dar și despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.

EMIL HUREZEANU | ambasador: „Discutând cu reprezentanții județelor din Regiunea Centru și cu conducerea Agenției de Dezvoltare, am văzut că se utilizează din plin resursele de know-how dobândite de la partenerii din Germania, atât în procesul de dezvoltare regională cât și în cel privind implementarea proiectelor finanțabile prin fonduri europene în perioada 2014-2020. Colaborarea din ultimii ani dintre landul Brandenburg și Regiunea Centru, prin ADR Centru, a inclus teme privind îmbunătățirea climatului socio-economic și creșterea competitivității regionale, dar și în domeniul schimburilor culturale. Considerăm că acesta este un exemplu bun, chiar și pentru germani.”

Au fost prezenți peste 30 de reprezentanți ai Regiunii Centru, delegația fiind condusă de Daniela Cîmpean, președinte CDR Centru și al Consiliului Județean Sibiu, alături de președinții Consiliilor Județene din Alba și Mureș.

Teme de actualitate

Partea germană a fost reprezentată de o delegație de parlamentari de rang federal, condusă de Uwe Schultz, președintele comisiei parlamentare pentru România, Republica Moldova și Bulgaria din Bundestag. În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranța și buna conviețuire a cetățenilor. Expoziția abordează teme ca drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, dezvoltarea socio-economică, relația între om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice. Expoziția bilingvă concepută în colaborare cu Forumul Cultural German își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi întrebări privin dezvoltarea relațiilor internaționale.


Cosmin PAL

One Comment

  1. razvan says:

    daniela cimpean, dupa ce ca n-a facut mai nimic pentru sibiu, se mai si promoveaza pe banii sibienilor. femeia asta isi promoveaza doar interesele interesele ei. nu mai zic ca sare din floare in floare sau de aranjamentele dubioase cu iordanescu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*