„Geometrii acustice din Sud” – concert Costin Soare la Biblioteca ASTRA

Luni, 4 martie, de la ora 19.00, în urma succesului fulminant al spectacolului de jazz, un nou eveniment tematic va avea loc în cadrul Stagiunii ICon Arts@Biblioteca ASTRA, publicul fiind invitat de această dată la concertul „Geometrii acustice din Sud” susţinut de chitaristul Costin Soare alături de invitaţii săi.

Prin acest concert, susţinut la venirea primăverii, organizatorii propun o incursiune acustică inspirată de exotismul teritoriilor marine prin programul abordat de Costin Soare, unul dintre cei mai apreciaţi virtuozi ai chitarei clasice din România. Alături de Costin Soare vor mai concerta la chitară două tinere promiţătoare talente, Ioan Bănescu şi Mihail Petre, care vor veni în faţa publicului în formulă de duo. Conform tradiţiei, tema evenimentului va prilejui organizarea unei expoziţii aparte cuprinzând documente alese din colecţiile bibliotecii.

Evenimentul va avea loc la Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu (Str. George Bariţiu nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com.

Chitara, o orchestră în miniatură

Muzicianul-chitarist Costin Soare va propune la concertul de marţi un itinerariu muzical în lumea Sudului (pornind cu Sudul Europei continuând cu muzica Americii Latine); o călătorie sonoră care porneşte cu doi chitarişti-compozitori europeni foarte apreciaţi în secolul al XIX-lea, spaniolul Fernando Sor şi discipolul său, francezul Napoleon Coste. Artistul va interpreta o temă veselă şi sprinţară inspirată de opera „Flautul fermecat” de Mozart, urmată de 6 variaţiuni, alături de un Bolero energic, în care alternează virtuozitatea şi lirismul.

Concertul va continua cu o incursiune în America Latină, acolo unde mexicanul Manuel Maria Ponce şi brazilianul Heitor Villa-Lobos au făcut parte din generaţia de compozitori care, alături de celebrul Andres Segovia, au ridicat chitara la rangul de instrument de concert în secolul XX. Cele două lucrări, Sonata III, scrisă la Paris în 1928, şi în al cărei „Chanson” simţim dorul de casă al compozitorului, şi Preludiul V, „un omagiu adus tinerilor care merg la teatru şi concerte în Rio”, introduc publicul în fascinantul repertoriu neoromantic al instrumentului.

Piesa de încheiere, Gran Jota, un dans din Andaluzia, compusă de marele romantic al chitarei, virtuozul spaniol Francisco Tarrega, ilustrează cel mai bine ceea ce Hector Berlioz scria în al său dicţionar de orchestraţie în secolul al XIX-lea: „chitara este o orchestră în miniatură”.

În deschiderea concertului, studenţii Ioan Bănescu şi Mihail Petre de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, bursieri ICon Arts, vor încânta publicul cu Trei dansuri gitane, op. 55 de Joaqui­n Turina.

Şi cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu a pregătit o expoziţie cuprinzătoare ce va reflecta programul şi calităţile stilistice ale chitarei clasice, printr-o selecţie de viniluri de colecţie şi compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.

Expoziţia propusă de Biblioteca ASTRA readuce în atenţia publicului o parte dintre muzicienii care au compus un repertoriu vast pentru chitară. Se remarcă, astfel, o serie de documente audiovizuale şi tipărite, toate având drept element central chitara. Pasionaţii muzicii de calitate şi ai instrumentelor cu coarde vor avea prilejul să admire discuri de vinil, CD-uri, DVD-uri, dar şi metode sau partituri pentru chitară. Între materialele expuse se vor regăsi lucrări ale compozitorilor JoaquĂ­n Turina, Fernando Sor, Napoleon Coste, Heitor Villa-Lobos, Francisco Tarrega, în interpretarea unor mari muzicieni precum Andres Segovia, LubomĂ­r Brabec, Martin Mysliveček, Serge Kerval sau Alexander Frauchi.

Seara se va încheia cu o invitaţie la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

Stagiunea ICon Arts @ Biblioteca ASTRA este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană ASTRA Sibiu, eveniment parte din programul „Oportunităţi la tine acasă” derulat de UCIMR şi dedicat tinerilor muzicieni excepţionali, program prin care artiştii găsesc oportunităţi reale de afirmare aici, acasă, pe scenele din România.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*